Ексклюзиви
вівторок, 27 лютого 2018 14:49

На місці поховання Петра Нестерова більшовики зробили танцмайданчик

 

27 лютого 1887 року народився авіатор Петро Нестеров. У 16 років він випустився з кадетського корпусу у Нижньому Новгороді. Через два роки закінчив з відзнакою училище у Петербурзі.

У 19 років вирішив одружитися з сусідкою – полькою за походженням Діною Галецькою. За тодішніми законами, російський офіцер міг одружитися тільки після 28 років, а якщо раніше — то мав сплатити 5 тис. рублів "реверсу". Ці гроші були призначені для утримання сім'ї в разі смерті годувальника. Служба на околицях імперії звільняла від сплати "реверсу", тому Нестеров поїхав до Владивостока — у 9-ту Східно-Сибірську стрілецьку артилерійську бригаду - і одружився з Діною. 1909 року народилася їхня донька Маргарита.

1911-го він захопився повітроплаванням і вступив до повітряної школи у Петербурзі. Збудував планер і домігся зарахування до військово-авіаційної школи. 5 жовтня 1912 року на літаку-біплані "Фарман" склав іспит на звання військового льотчика. У характеристиці зазначалося, що "поручник Петро Миколайович Нестеров закінчив школу за першим розрядом, вимогливий до себе, ініціативний, рішучий та, крім того, має видатні якості дослідника й експериментатора".

Нестеров був призначений начальником авіазагону 7-ї роти повітряного плавання, згодом – 11-го корпусного загону 3-ї Київської роти. 9 вересня 1913 року над Святошинським аеродромом вперше в світі здійснив на літаку "мертву петлю", яка носить назву "петля Нестерова". За деякими даними – над теперішнім проспектом Перемоги поблизу сучасної вулиці Нестерова, пише сайт uahistory.

Він очолив перший в історії авіації груповий політ із посадками на незнайомій території за маршрутом Київ – Остер – Ніжин – Київ. Здійснив переліт Київ – Гатчина - це був рекорд: 1277 км за 7 год. 45 хв. льотного часу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український ас вразив публіку на міжнародному авіашоу

1912 року народився його син Петро. Родина Нестерових жила у Києві на вул. Московській, 5. Зараз на цій вулиці встановлена меморіальну дошку Петру Нестерову.
Коли розпочалася Перша світова війна, Петро Миколайович Нестеров служив у царській армії у повітряних військах. 8 вересня 1914 року у небі біля села Воля-Висоцька - тепер Жовківський район, Львівської області - 27-літній Нестеров намагався в повітрі протаранити австрійський літак. Він здійснив повітряний таран. Загинув і він, і екіпаж австрійського літака. Це був перший в історії повітряний таран.

27-літнього Петра Нестерова поховали у Києві на Аскольдовій могилі. Радянська влада перетворила кладовище на Аскольдовій могилі на парк і танцювальний майданчик. Родичам дозволили перепоховати померлих 1938 року. Могильний хрест Нестерова не зберігся, тож розкопали іншу могилу, в якій лежав офіцер. Як пригадують очевидці, він був у чоботях, із кокардами. Згадали, що авіатора ховали невзутим. Пошуки продовжили, орієнтуючись на сусідні пам'ятники, зафіксовані на світлині. Так виявили труну, в якій лежав штабс-капітан у шкарпетках. Його поховали на Лук'янівському цивільному цвинтарі. Нині могила знаходиться на ділянці №13-1, ряд 2, місце 6.

У квітні 1913-го 26-річний поручик Петро Нестеров їхав потягом із Варшави до Києва. У Варшаві нещодавній випускник військово-авіаційної школи протягом 4 місяців опановував французький моноплан "Ньюпор-IV", який щойно взяла на озброєння російська армія. Нове призначення льотчика — очолити в Києві ХІ корпусний загін 3-ї авіаційної роти.

Зараз ви читаєте новину «На місці поховання Петра Нестерова більшовики зробили танцмайданчик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути