неділя, 04 лютого 2018 04:20

На Кримській конференції вирішили долю кордонів західної України

На Кримській конференції вирішили долю кордонів західної України
Кримська конференція глав союзних держав антигітлерівської коаліції в Другій світовій війні: прем`єр-міністра Великобританії Черчилля, президента США Франкліна Рузвельта і радянського лідера Йосипа Сталіна. Фото: Вікіедія

4 лютого 1945 року в Ялті розпочалася Кримська конференція глав союзних держав антигітлерівської коаліції в Другій світовій війні: прем`єр-міністра Великобританії Уїнстона Черчилля, президента США Франкліна Рузвельта і радянського лідера Йосипа Сталіна.

4—11 лютого 1945 року у Ялті зібралося близько 700 осіб — члени делегацій та їхній допоміжний склад. Конференція проходила в Лівадійському палаці — тимчасовій резиденції Рузвельта. Учасники зустрічі узгодили воєнні плани якнайшвидшого розгрому нацистської Німеччини, визначили відношення до Німеччини після її капітуляції і намітили основні принципи післявоєнної організації миру. Було вирішено, що після розгрому німецьких збройних сил війська кожної з країн окупують певну зону Німеччини і створять спільну адміністрацію союзників у Німеччині. Нацистські злочинці мають бути покарані, нацистські закони - відмінені, а нацистська партія - заборонена. Також обговорили суми і строки поверненню Німеччиною відшкодувань країнам. Через 90 днів після капітуляції Німеччини Радянський Союз зобов'язався оголосити війну Японії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Архівні фото Ялтинської конференції, де брали участь СРСР, США і Великобританія

На конференції було також досягнуто домовленість про створення Організація Обєднаних Націй, в яку вступить СРСР та прийнято "Декларацію про звільнену Європу". Польське питання було вирішене в цілому компромісно. За рішенням конференції, майбутній уряд Польщі мав утворитися на базі Тимчасового Національного польського уряду з включенням деяких польських діячів з Лондона. При розгляді на конференції питання про східні кордони Польщі Рузвельт наполягав на переданні їй Львова та деяких нафтоносних районів, що виходили за межі "лінії Керзона". Після активної дискусії Сталін підкреслив, що "лінія Керзона" придумана не росіянами. Врешті-решт "Велика трійка" вирішила, що "східний кордон Польщі має проходити вздовж "лінії Керзона" з відхиленнями від неї у деяких районах від п'яти до восьми кілометрів на користь Польщі".

Перемогою Ялтинської конференції було об'єднання інтересів передових країн щодо мирного облаштування світу, великим досягненням є створення ООН. В той же час закладались підвалини для нової війни – Холодної.

У 2007 році Леді Мері Соамс, дочка Уінстона Черчілля, подарувала Лівадійському палацу книги про свого батька. У них представлені промови Черчіля, різні дослідження та інші матеріали.

Зараз ви читаєте новину «На Кримській конференції вирішили долю кордонів західної України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути