пʼятниця, 31 жовтня 2014 10:53

На дні Середземного моря археологи знайшли давній вівтар

Автор: Global Underwater Explorers.
  Дайвери виявили залишки корабля.
Дайвери виявили залишки корабля.

Італійські археологи та дайвери з Флориди, що представляють групу Global Underwater Explorers (GUE), відкрили цілу низку унікальних артефактів з затонулого корабля у Середземному морі. Знахідки були зроблені біля острова Панарея біля Італії.

Корабель, умовно названий Панарея ІІІ, затонув ймовірно у 218-210 рр. до н.е. під час Другої Пунічной війни між Римом і Карфагеном. Він був вперше відкритий американськими дайверами ще чотири роки тому на глибині 130 метрів, однак лише зараз археологи приступили до його вивчення.

Італійські археологи припускають, що цей корабель міг належати до флоту римського консула Марка Клавдія Мартела, однак це поки не підтверджено археологічними знахідками.

Автор: Global Underwater Explorers.
  Археологи з найважливішою знахідкою - лутеріоном
Археологи з найважливішою знахідкою - лутеріоном

У цьому році археологи виявили та підняли на поверхню 16 артефактів, серед них римські та пунічні амфори. Серед знахідок особливо виділяється лутеріон - столовий посуд особливої форми з написами давньогрецькою мовою.

"Попередні дослідження затонулого корабля показали цілу низку знахідок. Зокрема, велику кількість столової кераміки і цей лутеріон," - говорять археологи. Вони припускають, що лутеріон міг використовуватися на кораблі як священний вівтар. У посудині археологи знайшли частки металевих пристосувань, якими вівтар кріпився до палуби корабля.

Таким чином, археологи вважають, що знахідки зроблені біля Панареї допоможуть переглянути наші уявлення про торгівлю та торгові маршрути ІІІ століття до н.е.

Зараз ви читаєте новину «На дні Середземного моря археологи знайшли давній вівтар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути