понеділок, 28 вересня 2020 18:07

На дні протоки виявили підводний човен часів Другої світової

На дні протоки виявили підводний човен часів Другої світової
USS Grenadier лежить на екстримальній глибині 85 м. Фото: livescience.com

Дайвери ідентифікували затонулий американський підводний човен USS Grenadier на дні Малаккської протоки. Його підбив у часи Другої світової війни японський літак.

Його виявили наприкінці минулого року за допомогою свідчень рибалок і військових записів, що повідомляли про 3 затоплені японцями субмарини - USS Grenadier та британські HMS Stonehenge і HMS Porpoise, пише Live Science.

Човен лежав на екстремальній глибині 85 м. З того часу дайвери здійснили ще 5 занурень, під час яких дослідили бойову рубку, люки та корпус. Нині сумнівів, що це саме Grenadier, не мають.

Субмарина належала до Тихоокеанського підводного флоту США. Екіпаж брав участь у битві за атол Мідуей 1942 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли корабель нацистів, потоплений британцями

20 квітня 1943-го Grenadier хотів потопити 2 японські вантажні кораблі неподалік гірського острова Пхукета. Однак, субмарину побачив японський штурмовик. Усвідомлюючи це, екіпаж здійснив аварійне занурення на глибину майже 36 м, але в човен влучила ракета.

На борту виникла пожежа. Моряки намагалися приборкати її і відремонтувати судно, але не змогли. Grenadier сплив пізно вночі, але уже не міг рухатися далі. Тоді команда намагалася зібрати імпровізований парус. Сподівалися дістатися берега. Їх побачили японські кораблі і капітан наказав затопити судно.

Нікого з 76 членів команди не знищили, всі потрапили в полон. Їх розмістили в католицькій школі в малайзійському штаті Пенанг, де морили голодом і катували. 4 моряки загинули, решта перебувала у японських таборах для військовополонених до завершення війни.

Нині дайвери очікують офіційного підтвердження своєї знахідки від ВМС США. Згодом планують знайти 2 британські субмарини.

Нещодавно група дайверів дослідила німецький підводний човен U-1021, що затонув 1945 року. Його виявили 2006-го на дні Кельтського моря неподалік Ньюквея на південному заході Великої Британії. Субмарина лежить на глибині 54 м. Відомо, що мала довжину 67 м та важила 850 т.

Зараз ви читаєте новину «На дні протоки виявили підводний човен часів Другої світової». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути