Ексклюзиви
четвер, 12 квітня 2018 17:14

"Москва намагається змусити українців розповсюджувати імперіалізм" - опублікували інтерв'ю Степана Бандери

"Москва намагається змусити українців розповсюджувати імперіалізм" - опублікували інтерв'ю Степана Бандери
Степан Бандера дав інтерв'ю німецькому радіо 1954-го. Фото: lviv1256.com

В інтернеті опублікували стенографію запису розмови провідника ОУН Степана Бандери з ведучим радіостанції у Кельні, Німеччина. Програму записали 1954 року.

"Поняття "українського націоналіста", "націоналістичного руху", має зовсім інше значення, ніж подібні терміни на Заході. Український націоналістичний рух не має нічого спільного з нацизмом, фашизмом або націонал-соціялізмом. Український націоналізм бореться проти імперіялізму, проти тоталітаризму, расизму і всякої диктатури чи застосування насильства. Ім'я "український націоналіст" є співзвучним з "український патріот", який готовий боротися за свободу свого народу, жертвувати для свого народу все, що він посідає, навіть життя", - відповів Бандера на питання ведучого про те, ким є українські націоналісти. Повний текст інтерв'ю опублікував сайт lviv1256.com.

Степан Бандера розповів, що український націоналізм протиставить більшовицькому інтернаціоналізмові ідею самостійності і вільного розвитку кожної нації.

"Що ви думаєте, пане Бандеро, про підпорядкування після 1945 року адміністрації Української Соціялістичної Совєтської Республіки півострова Криму, про цьогорічні демонстративні святкування влучення України в російську імперію з нагоди трьохсотліття Переяславського договору, про висунення на видатні державні пости вірних Москві комуністів з українськими прізвищами і про все, що сьогодні московська тактика виявляє супроти України?" - питає радіоведучий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бандера не мав із Волинською трагедією нічого спільного" - колишній прем'єр Польщі

"Москва пробує тим способом викликати в українців переконання, що Україна і український народ могли б мати в рамках СССР найкращі можливості розвитку, можливості задовольнити свої національно-політичні аспірації і стати навіть пануючою нацією. Цей останній висунений момент особливо сильно підкреслюється совєтською пропагандою, кажучи, що "великий російський народ" хоче ділити свою панівну гегемонію з "великим українським братнім народом". За цією спробою ховається московське намагання прив'язати Україну до совєтського імперіялізму і спонукати її вкупі з росіянами його поширювати, обороняти та від його долі узалежнити і долю України", - сказав йому лідер ОУН.

15 жовтня 1959 року обідньої пори у Мюнхені вбили лідера Організації українських націоналістів Степана Бандеру. Його вбивцею став уродженець Львівщини аґент КДБ Богдан Сташинський. За цей терористичний акт вбивцю нагородили орденом Бойового Червоного Прапора.

Зараз ви читаєте новину «"Москва намагається змусити українців розповсюджувати імперіалізм" - опублікували інтерв'ю Степана Бандери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути