середа, 26 серпня 2020 08:21

Господар Кремля втік з Москви

Господар Кремля втік з Москви
Золотоординський хан спалив Москву вщент. Фото topwar.ru

Золотоординський хан Тохтамиш 26 серпня 1382-го захопив Москву. Пограбував і спалив її. Цим відновив залежність земель Московського князівства від Орди.

Минуло два роки після переможної для князя Дмитрія Донського Куликовської битви. У розбитого в ній хана Мамая владу в Орді відібрав Тохтамиш. За нього Золота Орда досягла вершини своєї економічної та військової могутності.

Тохтамиш відправив послів до Дмитра Донського з вимогою виплатити данину "по старому". Дмитро прийняв посольство з усіма почестями однак виплатити данину відмовився. Хан зібрав свої війська. Москва впала на четвертий день облоги. Великий князь Московський Дмитрій Донськой на бій не вийшов, утік із сім'єю до Костроми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Московські війська потрапили в оточення і капітулювали

Тохтамиш запропонував захисникам переговори, на яких пообіцяв помилувати жителів Москви, якщо вони добровільно відкриють ворота. Два нижньогородських княжича підтвердили слова хана.

Коли ворота відкрилися, татари напали на міщан. В Москві почалася масова різанина, грабежі та підпали. Від міста залишилися одні руїни. Після взяття Москви Тохтамиш здобув міста Володимир, Звенигород, Юр'їв, Можайськ та рязанські землі. Московське кнізівство знову обклали даниною.

Армія Московії, оточена турками, татарами, шведами і українцями, капітулювала неподалік річки Прут у Молдавському князівстві 23 липня 1711 року. Було підписано Прутський мирний договір.

Зараз ви читаєте новину «Господар Кремля втік з Москви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути