Ексклюзиви
середа, 08 липня 2020 08:20

Московські війська втратили в бою знамена і скарбницю

Московські війська втратили в бою знамена і скарбницю
Українці розгромили московські війська під Конотопом Фото dt.ua

Битва під Конотопом між українсько-татарськими та московськими військами розпочалась 8 липня 1659-го біля міста Конотоп - сучасної Сумської області. Поразка московських військ спричинила паніку при царському дворі.

Битва відбулася у ході московсько-української війни (1658-1659), після смерті Богдана Хмельницького. Місцеве населення виступило проти свавілля московських військ на Лівобережній Україні та підтримало гетьмана Івана Виговського. Москва прислала 50-тисячне військо князя Олексія Трубецького, яке взяло в облогу Конотоп.

Укріплення Конотопа не були міцними, місто не було фортецею. Єдині укріплення — земляний вал та палісад з ровом. Соратник Івана Виговського сіверський полковник Григорій Гуляницький з 4-тисячним загоном козаків вирішив обороняти місто. Він утримував його 2 місяці.

За цей час Виговський встиг зібрати 17 тис. козаків та 40 тис. кримськотатарської кінноти. До них приєдналися 3 тис. польських добровольців та 1 тис. сербських і молдавських найманців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Козаки із татарами розбили поляків

Вранці 8 липня козаки підійшли під Конотоп і вдарили по війську Трубецького. Той розпочав відступ до міста Путивль.

Московити втратили до 30 тис. чоловік. Сам Трубецькой ледве не загинув, був двічі поранений і втратив окрім частини артилерії ще бойові знамена, скарбницю й майже увесь обоз.

Загиблих козаків з обох сторін поховали в одній братській могилі.

Військо Богдана Хмельницького завдало поразки польській армії під керівництвом Стефана Потоцького під Жовтими Водами 16 травня 1648 року.

Зараз ви читаєте новину «Московські війська втратили в бою знамена і скарбницю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути