Ексклюзиви
понеділок, 20 серпня 2018 08:21

Моряк відкрив новий острів і помер на ньому

Моряк відкрив новий острів і помер на ньому
Пам'ятна дошка Вітусу Берингу в Хорсенсі. Фото: CC BY-SA

Данець Вітус Беринг 20 серпня 1741 року відкрив і наніс на карту "континентальний" Північної Америки - Аляску.

У першу Камчатську експедицію Беринга спорядив російський імператор Петро І. Вирушив з Петербурга на Далекий Схід у січні 1725 року. У Нижньокамчатську 13 липня 1728 він пересів на борт корабля "Св. Гавриїл" й вирушив на північ. Більше місяця він позначав незнайомі береги на карті і повернувся назад.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Більшість жителів Росії не знали, що їм належить Аляска

28 грудня 1732 року спорядили другу Камчатську експедицію. Вона тривала майже десять років. Більшу частину цього часу Беринг змушений був сидіти на березі, координуючи дії безлічі експедиційних загонів та воюючи з місцевими чиновниками. Лише 4 червня 1740 року він вийшов у море з Петропавловська на кораблі "Св. Петро".

Саме тоді командор позначив на карті узбережжя Аляски, Алеутські, Курильські, Японські острови. Експедиція потрапила у шторм. Судна збилися з дороги й загубили одне одного. На кораблі почалася цинга. 12 чоловік померли, 34 - були хворі. "Св. Петро" був практично некерованим. Члени експедиції опинилися на острові, який згодом було названо островом Беринга, а весь ланцюг островів — Командорськими. Беринг помер через місяць після висадки на острів. Навесні 1742 року 46 з 75 членів екіпажу зуміли побудувати з уламків човен і в серпні 1742 року, подолавши 250 км, досягли континенту.

30 березня 1867 року у Вашингтоні підписано договір, за яким Росія продала США півострів Аляска, Алеутські острови та острови в Беринговій протоці. Сума угоди – $7,2 млн – зараз це понад $200 млн.

Зараз ви читаєте новину «Моряк відкрив новий острів і помер на ньому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути