
Мандрівник Христофор Колумб 15 листопада 1492-го на острові Гаунангані, нині це Сан-Сальвадор, став першим європейцем, що спробував тютюн.
Христофор Колумб побачив, як аборигени втягували в себе дим із тліючих листків рослини, яку називали "табако", а самокрутки – "сигаро".
"Майже оголені люди ходили з палаючими головешками, обмотаними травою. Дим від них "пили". Інші несли великі згортки листя. Під час зупинок запалювали їх. Кожен робив по три-чотири затяжки, випускаючи дим через ніздрі. Збадьорившись так, рухалися далі", – описує куріння тютюну.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шамани передбачали майбутнє завдяки попкорну
Матроси привезли з собою невеликі запаси тютюну. А Колумб привіз тютюн до іспанського королівського двору. Родріго де Херес – член команди, яка плавала в Америку на "Санта-Марії", був першим європейським курцем. Співвітчизники думали, що дим з рота Родріго – ознака одержимості дияволом. Хереса посадили у в'язницю, де він пробув сім років. Згодом із "знаряддя диявола" тютюн перетворився на "ліки". Катерина Медічі, наприклад, використовувала його для лікування мігрені. Тютюном намагалися лікувати зубний біль, шлункові розлади і ломоту в кістках.
У середині XVI ст. особистий лікар короля Іспанії Філіпа ІІ почав рекламувати тютюн як універсальні ліки. Медики XVI ст. нараховували до 36 захворювань, які можна лікувати курінням тютюну. В кінці XVI – початку XVII ст. куріння поширилося і на інші країни.
Англійські колоністи Нового Світу 22 лютого 1630-го вперше попробували нову страву — попкорн, смажену кукурудзу, цілком звичну для місцевого індіанського населення. На території сучасної Флориди вождь племені індіанців Кводекуайн приніс англійським колоністам цілий мішок качанів кукурудзи особливого виду.
Коментарі