пʼятниця, 13 жовтня 2023 10:05

Місце для Білого дому вибрав Джордж Вашингтон

Місце для Білого дому вибрав Джордж Вашингтон
Білий Дім у 1860-х роках. Фото: Вікіпедія

13 жовтня 1792 року за адресою Пенсильванія авеню, 1600, Вашингтон було закладено перший камінь офіційної резиденції американських президентів – Білого дому.

Місце для "Президентського палацу", чи "Президентського маєтку", або ж "Будинку президента", як спочатку називали Білий дім, було вибрано самим Джоржем Вашингтоном - першим президентом США. Будівництво почалося у 1792, закінчилося 1 листопада 1800. Цього ж дня першим його господарем став другий президент США Джон Адамс.

Маєток президента стали називати Білим домом, оскільки він облицьований білим вірджинським піщаником і покритий сумішшю вапна, казеїну і свинцю. І виділявся на тлі будівель з червоного граніту, які оточували його. Назву Білий дім було закріплено за будівлею лише через століття з моменту відкриття резиденції, в 1901 році, Теодором Рузвельтом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Яким був інтер'єр Білого дому в ХIХ столітті - фото

Ірландський архітектор Джеймс Хобан, коли отримав замовлення на будівництво Білого дому, зробив майже точну копію Лейстер-Хауса, резиденції губернатора в місті Дублін. Кожна президентська сім'я залишила в ньому частинку свого побуту. Тут зберігають цукорницю Марти Вашингтон, срібний кавник Абігайль Адамс, туалетний столик Елеонори Рузвельт. Значний слід в історії Білого дому залишила Жаклін Кеннеді – дружина Президента Джона Кеннеді.

Зараз Білий дім займає площу близько 7,2 гектара. У ньому 6 поверхів (два з них підвальні), 132 кімнати, 32 ванних кімнати, 147 вікон, 412 дверей, 3 ліфти, 7 сходів. Основна будівля дотепер залишається житловим приміщенням, де знаходяться апартаменти президентської сім'ї, інтер'єр яких витриманий у стилі XVIII і XIX століть. Всі президентські адміністративні приміщення "зібрані" в західному крилі. Саме там знаходиться Овальний кабінет, де американськими президентами було ухвалено чимало рішень, що визначають долю Америки, а іноді і всього світу.

Зараз ви читаєте новину «Місце для Білого дому вибрав Джордж Вашингтон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути