четвер, 20 грудня 2018 02:24

Мертві птахи та запряжені свині: показали дивні різдвяні листівки
21

Різдвяні листівки ХІХ-ХХ ст
Фото: hyperallergic.com
Різдвяні листівки ХІХ-ХХ ст
Різдвяні листівки ХІХ-ХХ ст
Різдвяні листівки ХІХ-ХХ ст
Різдвяні листівки ХІХ-ХХ ст

Різдвяні листівки XIX-ХХ ст. часто характеризують як ті, що мають дивні сюжети. Антропоморфна їжа, жаби-вбивці і комахи, танцюючі в місячному світлі - підтекст образів для багатьох сучасних людей залишиться незрозумілим.

Тоді для англійців було звичною справою відправити своїм близьким зображення мертвої малинівки зі словами "Нехай ваше Різдво буде щасливим". Добірку таких вітальних послань опублікував журнал Hyperallergic.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фотограф показав знімки однакових пейзажів у різні пори року

Перша різдвяна листівка датована 1843 роком, коли художник Генрі Коул зобразив щасливу сім'ю за обіднім столом. Городянам вітання багаточисленних родичів поштою влітало в копійку, але традиція стала популярною. У 1880 році було надруковано 11,5 млн листівок.

Часто зображення на листівках мали соціальний підтекст. Мертві пташенята нагадували людям про бідних дітей, що вмирають на зимових вулицях. В Британії та Європі ще пам'ятали персонажів народних обрядів і казок. Наприклад злого двійника святого Миколая на ім'я Крампус або героїню валлійського фольклору Сіру кобилу.

У шведській Лапландії створили готель з льоду. Щороку крижаний готель будують протягом 12 тижнів з жовтня по грудень. 34 художника з 13 країн створили проекти зі снігу та льоду для створення готелю Ice Hotel.

У березні кожного року з річки Торн збирається 2500 тонн льоду. Лід зберігається до жовтня, коли починається будівництво. У квітні він тане і повертається назад в річку.

Зараз ви читаєте новину «Мертві птахи та запряжені свині: показали дивні різдвяні листівки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути