Ексклюзиви
пʼятниця, 15 травня 2020 14:32

Меморіалом у Бабиному Яру Путін хоче показати, що українці – антисеміти та нацисти

Меморіалом у Бабиному Яру Путін хоче показати, що українці – антисеміти та нацисти
Меморіал є частиною гібридної війни. Фото: "Дивись"

Проєкт Меморіальний центр Голокосту "Бабин Яр" є частиною гібридної війни проти України.

"Путінська війна включає в себе гібридну війну. Є великий інформаційний фронт цієї війни. Цей фронт глобальний. Він не тільки в Україні. Цей величезний фінансовий ресурс спрямовано на агентів впливу, які живуть на Заході і є дуже відомими людьми – відомими політиками чи колишніми політиками, яких підкуповує Росія, аби вони були агентами впливу. Ми бачили, як днями Шредер сказав, що санкції проти Росії безглузді і їх треба зняти. От один з агентів впливу. Єдина людина, яка відмовилася від участі в цьому проєкті одразу, – це Тимоті Снайдер. Великий історик і великий громадянин. Бо він зрозумів, що стоїть за цим проєктом", - заявив співпрезидент Асоціації єврейських організацій та громад України Йосиф Зісельс, передає "Українська правда".

"А чого Путін хоче досягти цим меморіалом? Того самого, що він прагне довести всьому світові в гібридній війні. Що українці недолугі, що вони не є окремою нацією. Що росіяни та українці – це "один народ". Що українці –антисеміти, націоналісти, фашисти, нацисти. І якщо йому вдасться побудувати цей музей, то мільйонам його відвідувачів показуватимуть, які погані українці. Причому на території України, у столиці України", - вважає він.

Те, що росіяни роблять проєкт, погано для іміджу України. Це означатиме, що українці – ніхто, вони не змогли побудувати меморіал Бабиного Яру, а росіяни змогли.

"Крім того, усе те "победобесие", яке ми зараз бачимо в російській політиці, проходитиме через цей музей. Я в цьому не маю сумніву. Будуть просуватися меседжі, що це перемога совєтської влади над нацизмом. Бо вони інакше не можуть. Кажуть же – хоч що б росіяни робили, все одно виходить автомат Калашникова", - сказав Зісельс.

Меморіал у Бабиному Яру має вшановувати пам'ять не тільки знищених євреїв.

"Є українська концепція меморіалізації Бабиного Яру. Її захистила ще торік робоча група, яка зібралася навколо Інституту історії. Вони зробили дуже хорошу концепцію, дуже гідну – і для євреїв, і для українців, для всіх тих, кого вбито в Бабиному Яру, чиї кістки і прах лежать там. Ця українська концепція передбачає меморіальну територію "Бабин Яр. Дорогожицький некрополь" – меморіальний парк на 70 гектарів. Ця територія включатиме в себе всі навколишні цвинтарі", - повідомив Зісельс.

За планом, парк мав стати місцем пам'яті про всіх, хто загинув.

"Це теж глобальна ідея – не гірша, ніж ідея тих, хто привіз до нас російський проєкт. У цьому парку – необов'язково в самому Бабиному Яру, можливо, десь поруч, планували два музеї: Музей пам'яті жертв Бабиного Яру та Український музей Голокосту. Ці музеї перетинались би в умовному просторі пам'яті саме в точці Бабиного Яру. Бо Бабин Яр – це більше ніж розстріл євреїв. Це історія, яка тягнеться з ХІХ століття", - сказав він.

Зісельс закликав досліджувати цю проблему. Вивчати, кого вбивали в Бабиному Яру в ХІХ ст, на початку ХХ ст., у часи громадянської війни, у часи Голодомору й у часи репресій.

"Усі ці трагедії було би висвітлено в Музеї пам'яті жертв Бабиного Яру. Перпендикулярно до цього був би Український музей Голокосту. Він демонстрував би український погляд на Голокост на тих територіях, які зараз називаються Україною. Це, на мій погляд, дуже гідна ідея, яка презентувала б український погляд, українську концепцію політики пам'яті", - вказав правозахисник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські гроші і неонацисти – що не так із меморіалом у Бабиному Яру

Він вважає, що Україна має знайти гроші для побудови меморіалу.

"Попри свою молодість, у нас є енергія, ми можемо знайти і гроші для цього – аби побудувати український погляд на свою власну історію і не брати "подарунків - троянських коней" – не важливо, звідки вони приходять, з Європи, з Америки чи з Росії. Мені цікаво було би подивитися на поляків, якби до них прийшли росіяни і запропонували б їм побудувати музей. Поляки одразу їм такого копняка дали б, що вони далі Сибіру залетіли б. А українці терплять. Українці – дуже терпляча нація, дуже поміркована", - підсумував Йосиф Зісельс.

Представники української культурної та наукової спільноти звернулися до президента Володимира Зеленського, прем'єр-міністра Дениса Шмигаля та мера Києва Віталія Кличка з вимогою взяти повну державну відповідальність за створення Національного меморіального комплексу в Бабиному Яру.

Зараз ви читаєте новину «Меморіалом у Бабиному Яру Путін хоче показати, що українці – антисеміти та нацисти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути