четвер, 06 грудня 2012 10:54

Меч князя Святослава представлять громадськості цього місяця

Меч князя Святослава представлять громадськості цього місяця
Подробиці останнього бою Святослава Ігоревича історіі невідомі: біля порогів разом з ним загинули всі його дружинники. Фото: zp.kp.ua

Протягом місяця відреставрований меч князя Святослава представлять науковій громадськості в Києві, а в кінці грудня неймовірна знахідка місцевих рибалок прибуде в Запоріжжя. У музеї історії козацтва цього чекають більше року і вже навіть підготували місце для експозиції, повідомляє "Комсомольська правда".

"Нам обіцяли меч ще влітку, але процес реставрації затягнувся - фахівці національного реставраційного центру поїхали до Франції, там готували до виставки в Луврі роботи українського скульптора Івана Пінзеля, - говорить директор національного заповідника "Хортиця" Максим Остапенко. - А потім ще і клеймо на клинку знайшли, робота з ним так само зажадала додаткового часу".

Клеймо вченим розшифрувати поки не вдалося, але ймовірно це міг бути знак майстра, який виготовив зброю. Мечу, який цілком міг належати князю Святославу, батьку хрестителя Київської Русі Володимира, присвятять цілу експозицію. Тут можна буде побачити і сам раритет, і весь процес реставрації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи шукають місце битви, яка поділила Київську Русь

"Це дуже копітка і надзвичайно цікава робота. Ми хочемо показати, як все відбувається, буквально по міліметру, - продовжує Максим Остапенко. - Меч потрапив до реставраторів буквально відразу ж після того, як був виловлений. Річкова вода, у якій зброя знаходилася стільки років, диктує свою методику реставрації, так само, як і матеріал, з якого він створений.

"Експонат заговорить", обіцяють запорізькі вчені. До того ж, для повноти картини, там же розмістять ще кілька мечів княжого типу, які археологи знайшли 1928 року в районі Дніпрогесу.

Нагадаємо, давньоруський меч випадково зачепився за гачок спінінга запорізьких рибалок минулої осені. Знахідка розбурхала весь науковий світ. Судячи з оздоблення меча, належав він дуже знатній персоні, а загублений був, швидше за все, в битві русичів з печенігами, тієї самої, в якій загинув Святослав. Вчені не виключають, що зброя належала самому великому князю

Зараз ви читаєте новину «Меч князя Святослава представлять громадськості цього місяця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути