понеділок, 08 січня 2018 04:20

Маятник Фуко довів гіпотезу про обертання Землі

Маятник Фуко довів гіпотезу про обертання Землі
Експеремент із маятником Фуко у 1851 році. Фото: Вікіпедія

8 січня 1851 року французький фізик Жан Фуко за допомогою довгого маятника довів, що Земля обертається навколо своєї осі.

Жан Бернар Леон Фуко (1819-1868) — французький фізик і астроном, найбільше відомий завдяки винаходу названого за його іменем маятника Фуко — приладу, який наочно демонструє явище добового обертання Землі довкола своєї осі. Фуко сконструював прилад, що складається з п'ятикілограмової кулі, підвішеної до стелі на сталевому дроті довжиною 2 метри. Хитнувши кулю, вчений відзазначив поворот площини її гойдання на кілька градусів. Хоча ніяких підстав для цього не було. Таким чином, Фуко зробив висновки, що Земля обертається. О другій годині ночі Фуко зробив запис свого відкриття в робочому журналі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кривава графиня Баторі записувала тортури над своїми 650 жертвами в щоденник

Про цей досвід дізнався Луї Бонапарт (згодом французький імператор Наполеон III) і запропонував Фуко повторити експеримент публічно під куполом Пантеону в Парижі. Маятником в паризькому Пантеоні була металева куля масою 28 кілограмів із закріпленим на ньому вістрям на сталевому дроті довжиною 67 метрів. Кріплення маятника дозволяло йому вільно коливатися в усіх напрямках. Під точкою кріплення було зроблено шестиметрове кругове огородження, по краю якого була насипана піщана доріжка, щоб маятник в своєму русі міг при її перетині прокреслювати на піску позначки.

Фуко таким чином довів, що якби поверхня Землі не обертається, маятник не показував би зміни площини коливань. Експеримент увійшов в історію науки, підтвердивши гіпотезу про обертання Землі. За проведення цього досвіду Фуко був удостоєний Ордена Почесного легіону – вищої нагороди Франції. На площину обертання маятника впливає як географічна широта місця, де він встановлений, так і довжина підвісу (довгі маятники обертаються швидше). Маятник, встановлений на Північному або Південному полюсі, буде робити оборот за 24 години. Маятник, встановлений на екваторі, взагалі не буде обертатися, площина залишиться нерухомою.

Маятник Фуко згодом набув поширення у багатьох країнах. Існуючі прилади в основному сконструйовані за одним і тим же принципом і розрізняються між собою за технічними параметрами та дизайном майданчиків, на яких вони встановлені. До 1986 року маятник Фуко з найдовшою в світі ниткою (98 метрів) можна було побачити в Ісаакієвському соборі в Санкт-Петербурзі.

24 лютого 2011 року маятник Фуко з'явився і в Києві. Він встановлений в Київському політехнічному університеті. Куля з бронзи важить 43 кілограми, а довжина нитки становить 22 метри. Київський маятник вважається найбільшим в СНД і одним з найбільших в Європі.

Зараз ви читаєте новину «Маятник Фуко довів гіпотезу про обертання Землі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути