четвер, 06 червня 2013 17:25

"Людина, яка підтримує фемінізм, є атеїстом, не підтримує національної ідеї й ніколи не стане нацистом чи комуністом" - історик

"Людина, яка підтримує фемінізм, є атеїстом, не підтримує національної ідеї й ніколи не стане нацистом чи комуністом" - історик
Фото: tvi.ua

Про те чому у Європі настільки популярні ідеї антифашизму й сплюндроване поняття націоналізму розповів львівський історик Андрій Козицький для Gazeta.ua.

"Маємо зараз дуже цікаву ембівалентність, бо Європа - це класична німецька філософія і німецькі гей-паради, які, напевне, для багатьох людей є шокуючими, - сказав історик. - Європа - це малярство італійських і голандських майстрів і сучасна мазанина, яку намагаються видати, як неймовірне сучасне мистецтво. Про це багато пишуть і українці. Юрко Андрухович навіть каже про розчарування Європою, бо коли ми до неї потрапимо, то, можливо, у ній переможуть зовсім інші тенденції, а не ті, на які багато українців орієнтувались впродовж століть".

Козицький переконаний, що Європа стала такою, як є зараз через Другу світову війну.

"Я колись задумувався над питанням чому лібералізм такий популярний у західному світі й має таку велику, й навіть, державну підтримку, - зізнався Козицький. - Ризикну висловити припущення, що це не є ніяка всесвітня змова, а це є функціональним інструментальним засобом уникнути небезпеки тоталітаризму у майбутньому. Якщо ми спробуємо пригадати початок 20 століття й, навіть кінець 19, то виховання патріотизму, виховання молоді у послуху, в понятті ієрархії, поваги до старших і до традиції було питомою прикметою й ніким не ставилось під сумнів".

Після поразки тоталітарних режимів у Другій світовій мода на виховання змінилась.

"Після Другої світової війни, особливо після 1968 року у моді уже інші гасла: "Ти унікальний", "Живив своїм життям", "Не дивися на інших", "Всі, кому понад 30 років брешуть", "Будь оригінальним", - пояснив Козицький. - Реклама будує зовсім інший світ, в якому неможливо збудувати ані фашистської, ані націонал-соціалістичної, ані комуністичної імперії. Багато хто каже, що молодь треба закликати, зорганізувати. Але люди змінились. Ніхто зараз не буде добровільно ходити у чоботях в колонах зі смолоскипами".

"Є звичайно люди, котрі готові до диктатури, але більшість звикли до життя без обов'язків. Кажуть, що не потрібно захищати своєї нації, бо це уявлена спільнота. Не потрібно захищати церкву, бо вона має на сумлінні багато злочинів і обмежує наш розвиток. Потрібно підтримувати фемінізм, бо феміністки знають щось важливе, чого не знає патріархальне суспільство. В результаті людина, що підтримує фемінізм є атеїстом, не підтримує національної ідеї й ніколи не стане нацистом чи комуністом. Це велика військова таємниця сучасної Європи. Це спосіб чому в Європі ніколи націонал-соціалісти не прийдуть до влади", - констатує історик.

При цьому історик передбачає, що обставини можуть змінитись.

"Ще римляни казали, що договір треба виконувати допоки не змінились умови, - пояснив чоловік. - А умови можуть змінитись коли Європа повстане перед новою великою загрозою. До прикладу, може бути конфлікт із великою цивілізацією. Тоді пройде мода на чоловічий одяг унісекс і чоловіки перестануть бути подібні на жінок, а жінки на чоловіків, а знову стане у моді груба чоловіча хамська сила. Оскільки у війні перемагають більші батальйони, про це сказав ще наполеон. Оскільки сучасна Європа не бачить того, проти кого потрібні більші батальйони, то вона може собі дозволити виховання зманіженого покоління стихійних антифашистів. І це ідеологічний результат Другої світової війни".

Зараз ви читаєте новину «"Людина, яка підтримує фемінізм, є атеїстом, не підтримує національної ідеї й ніколи не стане нацистом чи комуністом" - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути