четвер, 12 травня 2022 07:20

Зняли блокаду столиці: цей день в історії

Зняли блокаду столиці: цей день в історії
1949-го союзницькі літаки в Берліні сідали кожні 3 хв. Фото: Агентство історичних досліджень ВПС США

Радянський Союз зняв блокаду Берліна 12 травня 1949-го. Тривала майже рік. Не дозволяла заїхати до західних секторів Берліна, що знаходилися під контролем США, Великої Британії та Франції.

США, СРСР, Англія і Франція розділили Німеччину після війни на чотири зони. Берлін входив у радянську частину, але теж був розділений між союзниками.

24 червня 1948-го радянські війська перекрили всі під'їзди до Західного Берліна. Сталін прагнув заволодіти всім містом. Ввів жорсткі норми економії електроенергії.

Англійці, американці та французи стали постачали продукти та необхідні товари за допомогою "повітряного мосту". Окрім продовольства - сухого молока, порошкового картопляного пюре та борошна, на літаках доставляли вугілля для опалення та виробництва електроенергії, бензин, медикаменти та інші необхідні місту речі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада дозволила стріляти у демонстрантів

Літаки в Берліні сідали кожні три хвилини. Проте якість забезпечення населення в цей час була ще гіршою, ніж у часи війни. Взимку різко виросли показники інфекційних захворювань та смертності. За 15 місяців існування "повітряного мосту" англо-американська авіація здійснила 278 тис. вильотів, доставивши понад 2 млн тонн продовольства та інших вантажів.

1949-го Сталін визнав поразку і скасував всі обмеження по зв'язку, транспорту, торгівлі та зняв блокаду. Радянський Союз зазнав політичної та пропагандистської поразки під час Берлінської кризи.

22 червня 1941-го о 3.15 год. на Східному фронті Другої світової розпочалися активні бойові дії. Німецька артилерія та авіація нанесли масовий удар по радянських військах. За кілька годин під бомбардування потрапили всі міста в західних областях СРСР та Київ, Одеса, Севастополь, Мінськ.

Зараз ви читаєте новину «Зняли блокаду столиці: цей день в історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути