середа, 14 серпня 2024 05:30

Ліквідували Запорозьку Січ

Ліквідували Запорозьку Січ
Картину "Остання рада на Січі" написав Віктор Ковальов у середині ХІХ століття. Російські солдати 1775-го зруйнували Запорозьку Січ

Російська імператриця Катерина II 14 серпня 1775-го видала маніфест, яким офіційно оголосила про ліквідацію Запорозької Січі. На кілька місяців раніше вийшов наказ про термінове переправлення Чорноморського козацького війська на Кубань.

"Запорозька Січ остаточно зруйнована, з викоріненням на майбутнє й самої назви запорозьких козаків, за образу нашої імператорської величності, за зухвалі вчинки цих козаків і за неслухняність до наших височайших повелінь". – йдеться в маніфесті "Об истреблении Запорожской Сечи" імператриці Катерина II (1729-1796). Офіційно сповіщала про ліквідацію Запорозької Січі як "кубло пияк та розбишак", які жили в неуцтві та заважали вести торгові та культурні зв'язки з сусідами. Військо під командуванням генерала Текелі зруйнувало всі укріплення та будівлі за два місяці до того. На місці Нової Січі заснували однойменне містечко, з 1777 року – Покровськ. Земельні володіння Війська Запорозького роздали фаворитам Катерини ІІ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Останнього кошового відправили на Соловки

На Запоріжжі козаків і посполитих разом з жінками проживало 59 637 осіб згідно з переписом 1775 року. Суходолом і морем було переселено 8200 козаків, які створили 40 куренів на Кубані. Загалом разом із родинами за 1792 рік перевезли приблизно 25 тис. українців. Останнього кошового отамана Запорізької Січі Петра Калнишевського відправили на Соловки 29 липня 1776-го. Його утримували в одиночному казематі.

Не всі козаки прийняли виселення на Кубань. Частина з них перейшла на Задунайську Січ. Вона проіснувала до 1828 року, коли була ліквідована.

Російські солдати вночі з 4 на 5 червня 1775-го зруйнували Запорозьку Січ, розгромили Покровську церкву, розбили дзвони, розтрощивши іконостас, сплюндрували могили на козацькому цвинтарі, захопили військові архів, клейноди та скарбницю. Генерал Текелій оточив Січ. Калнишевський зібрав у церкві три тисячі запорожців на нараду. Розуміли, що опір кількох тисяч оточених запорожців буде марним, а прорив інших козацьких військ до оточеної Січі був майже неможливий. Січове товариство здалося.

Зараз ви читаєте новину «Ліквідували Запорозьку Січ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути