середа, 04 березня 2020 10:20

Ліквідували плату за навчання

Ліквідували плату за навчання
На початок 1917 року в Україні діяло близько 30 тисяч шкіл, вчилася лише половина школярів. Фото: http://pmu.in.ua

Раднарком України 4 березня 1919-го ухвалив рішення про ліквідацію плати за навчання в початковій школі.

6 січня 1919 року "тимчасовим робітничо-селянським урядом України" вперше затверджено назву "Українська Соціалістична Радянська Республіка" - УСРР, пізніше ухвалено першу конституцію. УСРР проголошено 10 березня 1919 року на 3-му Всеукраїнському з'їзді Рад у Харкові.

На початок 1917 року в Україні діяли близько 30 тис. шкіл, у яких працювали 58 тис. освітян. Система управління освіти була майже суцільно зрусифікована. Навчанням було охоплено половину дітей шкільного віку. З різних типів професійних середніх шкіл найпоширенішими були комерційні, мистецькі й духовні. Мовою навчання на українських землях у Російській імперії була лише російська. У Галичині й на Буковині — переважно українська, на Закарпатті — угорська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гербом ЗУНР став золотий лев на синьому полі, гімном – пісня "Вже воскресла Україна"

Катастрофічно не вистачало вчителів у школах. Основний склад учителів був із середньою освітою, рівень фактичної підготовки був низьким. Підвищити його в сільській місцевості, де й працювала більшість учителів, не було можливості.

В Україні у 1920-х діяла загальноосвітня трудова школа двох ступенів: перший – 1-4-й класи (учні віком від 8 до 11 років) і другий — 5-7-й класи (учні віком від 12 до 15 років), Середню освіту учням віком від 16 до 18 років давали професійні школи з трирічним терміном навчання.

13 листопада 1918 року Українська національна Рада проголосила створення Західноукраїнської Народної Республіки (ЗУНР), президентом якої став Євген Петрушевич.

Зараз ви читаєте новину «Ліквідували плату за навчання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути