вівторок, 06 квітня 2021 21:38

Лицар із Запоріжжя. Як українець Станіслав Гордон став міжнародним експертом з історичного фехтування
3

Фото: З архіву Станіслава Гордона

Від Запоріжжя до Техасу: українець Станіслав Гордон стояв біля витоків формування історичного середньовічного бою як окремого виду спорту і його популяризації як на батьківщині в Україні, так і в усьому світі. Спортсмен понад 9 років активно займався історичним фехтуванням, однак через травму на довгий час вимушено перейшов в амплуа тренера, судді та організатора. Про більш ніж 13 роках в історичному фехтуванні, Станіслав розповів в інтерв'ю.

Як стати лицарем в XXI столітті?

Ідея займатися історичним фехтуванням з'явилася спонтанно, розповідає Станіслав. Спортсмен спочатку хотів займатися повноконтактними єдиноборствами, проте через недостатню вагу - до 76 кг, багато видів спорту йому не підходили. Випадково він дізнався про середньовічні бої, які дозволяють спортсменам брати участь в групових боях з бійцями різних габаритів.

"Мені сподобалася ідея лицарського спорту і я почав шукати в Запоріжжі, де б я міг ним займатися. На той момент, у 2006 році, це було майже неможливо. Я знайшов лише кілька людей, які теж цим горіли. Через кілька років ми створили команду, яка за підсумком увійшла в топ-3 лідерів України, а на Чемпіонаті світу 2010 року наша команда посіла друге місце. На жаль, я тоді не брав участь в боях через зламану руку", - розповідає Станіслав.

Паралельно з саморозвитком в історичному фехтуванні, доводилося розвивати й саме історичне фехтування, каже Станіслав. Оскільки в Запоріжжі, як і в цілому в Україні, тоді це був дуже непопулярний вид спорту.

"Ми з одноклубниками доклали дуже багато зусиль, вклали дуже багато коштів, сил, часу і праці в популяризацію цього виду спорту в Запоріжжі і Україні в цілому. В результаті Міністерство спорту України визнало нас. Це переросло з простого хобі в повноцінний вид спорту, з конкретними правилами, вимогами, амуніцією, суддівством і так далі. Створилася серйозна федерація, організація. А на останньому чемпіонаті світу виступало 32 країни", - розповідає Станіслав.

За плечима у спортсмена багато змагань - за сезон, який триває з весни по осінь, бувало по 20-30 спортивних заходів. Як в українських регіональних і національних турнірах, так і міжнародних. За 9 років Станіслав зібрав безліч нагород. У 2011 році став чемпіоном України в групових боях, посідав третє місце в номінації "баклер-меч" на Чемпіонаті України і на міжнародному турнірі - "Кубку Бессарабії". Всього в активі спортсмена - 50 грамот і призових місць, а також участь в складі збірної команди України. З 2010 року очолює збірну команду "Бастіон-ДЗХ" з різних міст України - Запоріжжя, Дніпра, Луганська, Києва та Харкова.

Організаторська і тренерська діяльність

У 2015 році Станіславу довелося тимчасово призупинити кар'єру спортсмена через травми спини й коліна, отриманих на міжнародних змаганнях в Литві. Наразі він відновлює форму, знаходиться на активній стадії реабілітації та останні три-чотири роки сконцентрував зусилля на тренерській, організаторської та капітанській діяльності. Станіслав продовжує вести свою команду "Бастіон-ДЗХ", встиг організувати і провести 8 змагань в Україні, і десятки раз виступити в якості судді по всьому світу. Серед іншого, Станіслав виступив головним організатором і суддею відбору до збірної України - "Сталеві пороги" в Запоріжжі у 2011 році. Останній раз судив змагання в листопаді 2020 року, в місті Галвестон, Техас, куди його запросила американська федерація.

"Є навіть запити на тренування мною конкретних клубів. Однак, я все ж планую повернутися в цей вид спорту як спортсмен ", - зазначає Станіслав.

За час своєї тренерської кар'єри Станіслав Гордон виховав 6 чемпіонів світу. З останніх - 2019 року Микола Шалімов виграв срібло на Чемпіонаті світу в одиночних боях. Є золотий призер на Чемпіонаті світу в Іспанії.

Тренерство

"В Україні я побудував школу історичного фехтування в Запоріжжі фактично з нуля. Я сам створив і регулярно тренував команду, залучав нових членів, розробляв дієти, тренування, тактики, шукав місця для занять. Спочатку все за свої гроші. Пізніше вийшло залучити спонсорів, які не тільки забезпечили гідні призи спортсменам, а й справедливу оплату праці організаторів, тренерів і суддів. Я впевнений, весь мій досвід допоможе американським колегам підняти рівень історичного фехтування в їх країні", - зазначає Гордон.

У планах спортсмена-тренера - випуск методички і Youtube-каналу з рекомендаціями по тренуваннях і тактик історичного середньовічного бою, а також супровідними лекціями по правильному харчуванню та збереженню загального стану здоров'я. Акцент методики, каже Станіслав, буде на уникнення травм і дієтології, що дозволить зробити цей спорт максимально ефективним і безпечним.

Зараз ви читаєте новину «Лицар із Запоріжжя. Як українець Станіслав Гордон став міжнародним експертом з історичного фехтування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути