неділя, 18 серпня 2019 08:20

Крики людей і тварин охопили Хортицю

Крики людей і тварин охопили Хортицю
Греблю Дніпровської ГЕС підірвали співробітники НКВС. Фото: http://porohy.орг

Греблю Дніпровської ГЕС підірвали співробітники НКВС 18 серпня 1941 року. Під час вибуху утворилася пробоїна довжиною 135 метрів.

Дамба найбільшої в Європі гідроелектростанції перегородила Дніпро 1932-го. Були затоплені знамениті дніпровські пороги, що ускладнювали пересування по головній водній артерії України. Наскрізне судноплавство по Дніпру здійснювали за допомогою шлюзу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від міста залишилися самі розвалини: на вулицях гори обвуглених трупів

По мосту через Дніпро у серпні 1941 року німецькі танки прорвалися на Хортицю. Радянські війська на острові опинилися в пастці. Працівники НКВС підірвали греблю Дніпрогесу.

Вибух на Дніпрогесі був підготовлений ще на початку серпня і схвалений Сталіним. Утворилася пробоїна, через яку ринула вниз багатометрова хвиля. Крики людей і тварин охопили Хортицю, але нікому було рятувати.

Німецьке командування оцінювало свої втрати в 1,5 тис. осіб. Жертви серед червоноармійців та цивільного населення оцінюються цифрами від 20 до 120 тис. осіб.

6 серпня 1945 року японські ППО помітили наближення до Хіросімі невеликої групи бойових літаків США. Американський бомбардувальник B-29 "Енола Гей" під керуванням полковника Пола Тіббетса пролетів над центром міста і скинув на нього чотиритонну уранову бомбу під назвою "Малюк".

Зараз ви читаєте новину «Крики людей і тварин охопили Хортицю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути