Ексклюзиви
пʼятниця, 22 березня 2013 15:58

Краєзнавець з Великого Новгорода знайшов нове місце Льодового побоїща

Краєзнавець з Великого Новгорода знайшов нове місце Льодового побоїща
Фото: pozashkillya.ostriv.in.ua

Новгородський краєзнавець Сергій Румянцев заявляє, що Льодове побоїще могло відбуватися не на Чудському озері, як прийнято вважати в офіційній історії, а в іншому місці.

Про це було заявлено на засіданні Новгородського товариства аматорів старовини 21 березня.

За його словами, після прочитання літопису і зіставлення місцевості, описаної в історичних документах, він визначив, що бій, міг відбуватися на іншому озері, тому що за його версією, лицарі Тевтонського ордену просто не дійшли до офіційно визначеного місця битви. На його думку, битва відбувалася на Нікандровому озері.

"Зараз цього озера немає, є лише так зване болото. Але раніше, можна припустити, це було Нікандрове озеро" - прокоментував краєзнавець Сергій Румянцев.

Дійсно, на кордоні Псковської і Новгородської області існує населений пункт - Нікандрова пустинь, де, за словами дослідника, і могло знаходитися озеро.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ікона, що могла належати Володимиру Мономаху, захоплює дослідників

Присутні на зборах історики поставилися стримано до озвучених краєзнавцем даних.

За словами відомого новгородського історика і археолога Сергія Трояновського, досі не визначено чітке місце битви військ Олександра Невського з хрестоносцями.

"Тому заяви любителів історії та краєзнавців, подібниі до тих, що нам представив Сергій Румянцев, дає привід для більш детального вивчення істориками подробиць тієї чи іншої події. Це може сколихнути громадськість і надати історикам новий імпульс у своїх пошуках", - прокоментував інтернет-виданню "Пряма мова" Сергій Трояновський.

Відзначимо, що суперечки навколо битви на Чудському озері не вщухають через більш ніж 700 років. Деякі дослідники взагалі думають, що ніякого бою в цих місцях не було.

Зараз ви читаєте новину «Краєзнавець з Великого Новгорода знайшов нове місце Льодового побоїща». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути