четвер, 12 листопада 2020 14:52

Ковзани з кістки знайшли археологи

Археологи під час розкопок багатошарового поселення Решетилівка-ІІІ у Полтавській області виявили давні ковзани, виготовлені з кістки. Вік знахідки оцінюють у 800-1100 років.

"Їх розкопали у культурному шарі поселення на глибині 0,5 м від сучасної поверхні. Один кінець виробу підтесаний і злегка піднятий над поверхнею, на обидвох кінцях зроблені дірки для кріплення до ноги. Відомо, що у цей час ковзани зазвичай виготовляли з кісток коня або великої рогатої худоби. Схожі знахідки траплялися нашим колегам під час розкопок у Чернігові", - повідомила у Facebook "Рятівна археологічна служба".

Автор: facebook.com/ras.1991.ua/
  У Полтавській області знайшли кістяні ковзани X-XIII в.
У Полтавській області знайшли кістяні ковзани X-XIII в.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Грибник знайшов у лісі меч віком 3,3 тис. років

Поселення відкрили 2015-го археологи Олександр Супруненко та В'ячеслав Шерстюк. Дізнатися про нього більше вдалося лише цьогоріч. Найбільш ранні об'єкти пов'язані із життям та господарською діяльністю представників катакомбної культури епохи бронзи. Другий шар - об'єкти, що залишили після себе представники чорноліської культури раннього залізного віку.

Серед знахідок переважно кераміка та бронзові шпильки.

Об'єкт Решетилівка-ІІІ потрапив у межі будівництва обходу однойменного населеного пункту під час реконструкції автомобільної дороги державного значення Н-31 Дніпро – Решетилівка.

Кістяні ковзани віком близько 2 тис. років знаходили в розкопках в Європі та зокрема в Україні, Південний Буг. А неподалік від Одеси археологи розкопали 2 пари найдавніших ковзанів з усіх, коли-небудь знайдених на планеті. Зберігаються вони в Одеському археологічному музеї.

Ці кістяні ковзани, приблизно 38-39-го розмірів, належали кімерійцям, кочовому племені, яке жило в Північному Причорномор'ї.

Вперше згадав про ковзани в літературі кентерберрійський монах Стефаніус, який 1174 року створив "Хроніку знатного міста Лондона".

"Коли велике болото, яке омиває з півночі міський вал у Мурфільда, замерзає, цілі групи молодих людей йдуть туди займатися спортом на льоду. Одні, крокуючи якомога ширше, швидко ковзають. Інші, більш досвідчені в іграх на льоду, підв'язують до ніг гомілкові кістки тварин і, тримаючи в руках палиці з гострими наконечниками, за часами відштовхуються ними від льоду і мчать з такою швидкістю, як птах у повітрі чи спис, пущений з баллісти", - писав він.

Зараз ви читаєте новину «Ковзани з кістки знайшли археологи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути