понеділок, 11 грудня 2017 04:20

Король Великої Британії зрікся престолу заради американки

Король Великої Британії зрікся престолу заради американки
Колишній король Едуард VIII з Уолліс Ворфілд-Сімпсон. Фото: Вікіпедія

11 грудня 1936 року король Великої Британії Едуард VIII зрікся престолу. Парламент і церква не схвалили його наміри вступити в шлюб із двічі розлученою американкою Уолліс Уорфілд-Сімпсон. Новим королем став його молодший брат Георг VI.

У січні 1936 року Едуард став королем під ім'ям Едуард VIII. 42-річний Едвард не був одружений і проводив багато часу в компанії американки Волліс Сімпсон, з якою познайомився ще в 1930 році. Короля не раз попереджали, що його захоплення місіс Уолліс Сімпсон ні до чого не призведе і, можливо, йому доведеться навіть пожертвувати короною, але король був готовий відректися від престолу, тільки б не розлучатися з коханою. Проти цього шлюбу в першу чергу виступила англіканська церква, закони якої забороняли одруження з розведеними людьми, якщо їх колишні члени подружжя були ще живі.

Коли Едуард VIII оголосив про свій намір укласти шлюб з Уолліс, багато охоронців норм королівської влади завзято чинили опір. 10 грудня 1936 він проголосив і потім підписав акт про зречення. У документі йшлося: "Я, Едуард VIII, король Великої Британії, Ірландії і британських домініонів, імператор Індії, дійсним заявляю про своє тверде і остаточне рішення відректися від престолу і висловлюю бажання, щоб акт цей вступив в дію негайно...". Наступного дня король дав формальну згоду (Royal assent) на оприлюднення акту в всіх домініонах Співдружності. За рішенням брата-короля йому було вперше і востаннє в британській історії присвоєно титул герцога Віндзорського і без спеціального на те дозволу було заборонено повертатись на батьківщину.

Одруження відбулося в скромному замку неподалік від французького містечка Канде. Серед запрошених були син Черчілля Рендолф, подружжя Ротшильд, консул Великобританії в Нанті і перший секретар британського посольства.Через кілька років почалася Друга світова війна. Едуард і його дружина через Іспанію попрямував в Нью-Йорк. Там подружжя жило до перемоги навесні 1945 року. Всі воєнні часи Едуард був губернатором Багамських островів. Після війни закохане подружжя знову повернулися до Франції і оселилося в колишньому палаці Шарля де Голля. Едвард помер 28 травня 1972 року. Волліс Сімпсон, яка прожила з ним 35 років, померла у 1986 році. Вони обоє поховані на королівському кладовищі Фрогмор поблизу Віндзорського замку поблизу Лондона.

Зараз ви читаєте новину «Король Великої Британії зрікся престолу заради американки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути