Ексклюзиви
субота, 02 грудня 2017 04:20

Князя Ярослава Мудрого називали сватом Європи

Князя Ярослава Мудрого називали сватом Європи
Князь Ярослав Мудрий. Фото: Вікіпедія

2 грудня 1015 року великокняжий стіл у Києві посів Ярослав Мудрий – син Володимира Великого, внук Святослава Хороброго. Він правив Київською Руссю 35 років, безперервно воюючи. У цей період князівство досягло вершин військової могутності.

Ярослав Мудрий народився у Києві в 978 році. Він був третім сином ­Володимира Великого від ­однієї з дев'яти його офіційних дружин — полоцької княжни Рогніди. З-поміж усіх дітей у Ярослава було найменше шансів успадкувати трон батька. Хлопець мав уроджену ваду — його права нога була довша за ліву, а коліно й таз — ушкоджені. За твердженнями антропологів, які досліджували останки Ярослава, каліцтво — наслідок передпологової травми. Здорові брати насміхалися з кульгавого Ярослава, княжич зробився безлюдьком.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дружина Ярослава Мудрого все життя кохала іншого

1011 року несподівано помирає найстарший син Володимира — Вишеслав, який володарював у другому за величиною місті Русі — Новгороді. Однак князь всупереч традиції не послав на північ наступного за віком сина — Святополка, а лишив його в Турові. До Новгорода поїхав Ярослав. А вже ­1014-го і Святополк, і Ярослав повстали проти батька. Їм не сподобалося, що Володимир вирішив призначити своїм наступником одного з молодших синів — Бориса, до якого прихилився перед смертю. Святополка батько кинув до темниці, а покарати Ярослава не встиг — помер. Святополк виривається з темниці й тікає до тестя — польського короля Болеслава. Борис вирішує не претендувати на престол, а підтримати Святополка як старшого брата.

Між Ярославом з одного боку й Борисом та Святополком з другого відбуваються три битви. У вирішальній — на річці Альті — перемагає Ярослав. Під час тієї війни в полон потрапили Ярославові дружина Анна та сестра Предслава. Сумує недовго, засилає сватів до шведського короля Олафа Шьонконунга, просячи руки його доньки Інґіґерди. На Русі вона отримує ім'я Ірина. У подружжя народжується шестеро синів і троє доньок. Ярослав веде успішні війни й розширює територію Київської держави. 7 династичних шлюбів уклав для своїх дітей Ярослав Мудрий. За це його називали сватом Європи. Син Ізяслав був одружений із польською принцесою Гертрудою. Святослав узяв шлюб із австрійською принцесою Одою. Дружиною Всеволода стала грецька царівна, Юрія — німецька. Донька Єлизавета вийшла заміж за норвезького короля, Анастасія побралася з угорським, Анна — із французьким.

За часів Ярослава почали укладати остаточну редакцію "Повісті минулих літ". У похилих літах князь дедалі частіше залишався у своїй заміській резиденції у Вишгороді, під Києвом. Там у ніч на 20 лютого 1054 року Ярослав Мудрий помер у віці 76 років.

Зараз ви читаєте новину «Князя Ярослава Мудрого називали сватом Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути