субота, 05 вересня 2020 08:20

Київський князь убив братів і посів престол

Київський князь убив братів і посів престол
Святополк Окаянний підступно убив брата Гліба і Бориса. Картина художника В.Шереметьєв

В боротьбі за київський престол князь Святополк Окаянний 5 вересня 1015-го убив брата Гліба. В липні вбив і на 17 років молодшого брата Бориса.

Батько Володимир Свято­славич поділив державу на уділи між 13 синами. Найстарший Святополк вирішив позбутися конкурентів. За розповіддю "Повісті врем'яних літ" Святополка народила гречанка, вдова київського князя Ярополка I, взята в наложниці його братом Володимиром. Володимир вважав його своїм законним сином і дав йому долю у Турові. Після смерті Володимира Святополк виявився ближчим від усіх інших братів до Києва і без особливих труднощів вступив на престол. Його підтримав і народ і бояри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Київський князь розбив найсильнішу державу

Двоє синів – Борис і Гліб – були дітьми від церковного шлюбу Володимира. Гліб у 1013 році став князем муромським. Святополк Окаянний викликав Гліба до Києва, начебто до батька, який захворів. Насправді на той час Володимир Великий вже помер, а Святополк хотів позбавитися конкурентів. Біля річки Альта неподалік сучасного Борисполя найняті бояри заколюють Бориса. У вересні вбивають і Гліба.

Крім Бориса і Гліба від рук Святополка загинув ще один брат – Святослав. Його з сімома синами зарубали, коли він ховався в Карпатах. Середній брат Ярослав переміг Святополка і оголосив братів святими — першими в історії християнства на Русі. У 1071 році Гліба та Бориса було канонізовано руською церквою. Вони стали одними з перших руських святих.

Київський князь Святослав Хоробрий отримав перемогу 3 липня 964-го над військом Хазарського каганату. Єдиний син київського князя Ігоря і княгині Ольги проводив активну зовнішню політику, значно розширивши територію Руської держави.

Зараз ви читаєте новину «Київський князь убив братів і посів престол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути