Ексклюзиви
середа, 27 січня 2021 17:38

Кирило-мефодіївці створили українську національну ідею

Кирило-мефодіївці створили українську національну ідею
До Кирило-Мефодіївського товариства входило 12 членів Ілюстрація: informator.press

У січні 1846-го в Києві виникло Кирило-Мефодіївське товариство. Його називають першою українською політичною організацією.

"Коли говорять, що український політичний рух бере початок із кирило-мефодіївців – це правда. Вони творці української національної ідеї, яка передбачає свою державу та республіканський устрій. Їхні мрії втілились у життя в XX столітті", - розповів кореспонденту Gazeta.ua історик Євген Луняк.

Та масштаби організації перебільшують.

"Правильніше називати їх гуртком. Бо організація передбачає велику кількість членів та керівництво. Говорили, що складали присягу, мали перстень. Але при обшуках каблучки знайшли у 3 людей. Це засновники товариства – історик Микола Костомаров, правознавець Микола Гулак та вчитель Василь Білозерський. 2-му приписують головну роль у появі товариства. Він закінчив Дерптський університет – тепер Тартуський в Естонії. Звідти привіз традицію таємних братств", - пояснює дослідник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історики розвінчали міфи про російську Одесу

Ще до 10 осіб брали участь у засіданнях, але робили це не постійно. На очних ставках пізніше зізнавалися, що мало знали один одного, рідко зустрічалися.

"Утворити повноцінне товариство задум був. Та це як хочуть звести будинок, але роблять лише каркас. Ми ж не можемо вважати, що мету досягли. Приблизно така ж ситуація в кирило-мефодіївців. Та вони багато зробили для появи ідей, які дали результат пізніше", - додає Євген Луняк.

Більше про історію Кирило-Мефодіївського товариства читайте в журналі "Країна" № 557 за 28 січня 2021-го.

Зустрічі члени Кирило-Мефодіївського товариства проводили переважно на квартирах Костомарова та Гулака. Вели різноманітні політичні дискусії. Підготували "Статут Слов'янського братства св. Кирила і Мефодія" та філософську "Книгу буття українського народу", де виклали основну програму "Закон Божий". Історію українського народу осмислювали як важливу частину християнської історії.

Виступали за необхідність ліквідації кріпосництва та станових нерівностей. Найголовнішою ідеєю стало популярне в ті часи серед інтелігенції слов'янських країн об'єднання слов'янських народів у федеративну республіку з парламентським ладом. Велику роль цьому братчики відводили Україні, зокрема, Київ мав стати столицею федерації.

Зараз ви читаєте новину «Кирило-мефодіївці створили українську національну ідею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути