Ексклюзиви
вівторок, 27 серпня 2019 14:31

Кінь з риб'ячим хвостом та кентавр із сокирою - розкопали стелу, якій 1200 років

У Шотландії розкопали стелу піктів довжиною 1,5 м. Її виявили неподалік ранньохристиянської церкви. На ній вирізьблені міфічні тварини - гіпокамп та кентавр. Вік знахідки оцінюють у 1200 років.

Ширина артефакту складає 60 см. Висота - 20. Дослідники переконані, що стела збереглась не в повному обсязі. Спочатку її довжина складала близько 2,4 м., повідомляє zn.ua

Автор: nosas.co.uk
  Стелу піктів використовували, як надгробну плиту у XVIII ст.
Стелу піктів використовували, як надгробну плиту у XVIII ст.

Фігура кентавра тримає у руках сокиру. Поруч із ним знаходиться гіпокамп - кінь з риб'ячим хвостом. Також поруч присутні воли та воїн з тваринною головою. Він озброєний мечем та щитом. На камені зображено символи, які періодично зустрічаються на піктських похованнях - подвійний диск та z-подібний стрижень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Будівельники викопали давні стели із зображенням чоловіків

Цікавим є факт, що камінь використали пізніше у якості християнської надгробної плити XVIII ст. Різьбяр намагаючись не пошкодити малюнки створив написи Х'ю МакОлей та Олександр МакОлей 2 січня 1796-го. Ймовірно обидва родичі загинули разом.

Зі зворотного боку, можливо, знаходиться класичний християнський хрест. За весь період історії Шотландії знайшли близько 50 подібних каменів.

Пікти - конфедерація племен, які населяли північну і східну частину сучасної Шотландії. У літературних джерелах вони згадуються з кінця античності і до X ст. н.е. До VI ст. на території Шотландії існувало кілька королівств піктів і скотів, а в IX ст. вони об'єдналися в єдине королівство під керуванням короля скотів. Поступово гельська мова витіснила піктську і приблизно в XI ст. вони повністю змішалися зі скоттами.
Зараз ви читаєте новину «Кінь з риб'ячим хвостом та кентавр із сокирою - розкопали стелу, якій 1200 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути