понеділок, 05 серпня 2013 14:50

Кельтські "зали мерців" вивчають археологи в Англії

Археологи з університету Манчестера виявили так звані зали мерців. Це протяжні пагорби, розташовані на вершині височини Дорстоун, які датуються 4000-3600 роками до нашої ери.

У пагорбах були виявлені кам'яні знаряддя і зброю похованих там людей покладене в могили.

Поховання в курганах були зроблені в епоху раннього неоліту, саме в цей час стародавні кельтські племена бриттів стали збиратися в невеликі комуни.

"Це перше в своєму роді місце на території Великобританії, де зали живих перетворилися в зали мерців. Наші далекі предки провели ритуальне спалення будівлі, а потім засипали її землею, створивши величезний похоронний курган. Навмисне спалення таких будівель мало місце в часи неоліту і проводилося, коли помирав голова сім'ї або комуни", - розповів керівник археологічної експедиції Джуліан Томас.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Британії знайшли шолом найманця часів війни Цезаря з галлами

Цікаво, що багато предметів, які супроводжували покійників - головки кам'яних сокир, кам'яні стріли, ножі - були принесені на місце поховання здалеку. На думку вчених, їх виготовили за кілька сот кілометрів від місця виявлення.

Зараз археологи намагаються зрозуміти, чому жителям кам'яного віку знадобилося робити настільки далекі подорожі.

"В одній із похоронних камер кургану ми виявили зламаний наконечник стріли. Жертвою, полеглою від нього, була людина, останки якої не збереглися через підвищену кислотність ґрунту", - розповідає Томас.

Особливо здивовані науковці були, знайшовши добре збережені дерев'яні споруди - "зали живих". Під час зачистки виявилися їхні конструкції та отвори для підтримки опор.

Похоронні камери в курганах розташовувалися по його кінцях. Спочатку кургани були насипані із землі, але надалі їх обклали каменем аналогічним тому, що був виявлений вуЧорних горах Уельсу. Кургани мають розмір від 30 до 70 метрів.

Зараз ви читаєте новину «Кельтські "зали мерців" вивчають археологи в Англії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути