Ексклюзиви
четвер, 16 травня 2019 08:20

Козаки із татарами розбили поляків

Козаки із татарами розбили поляків
"Битва під Жовтими Водами". Художник Ю. Саницький

Військо Богдана Хмельницького завдало поразки польській армії під керівництвом Стефана Потоцького під Жовтими Водами 16 травня 1648 року.

Дізнавшись, що гетьман Запорізької Січі готує повстання, уряд Речі Посполитої відправив проти нього Миколая Потоцького і Мартина Калиновського з військами.

Польські генерали не чекали спротиву і розділили свої війська. 24-річний Стефан Потоцький, син Миколая вів 2-тисячне військо на Жовті Води. Кримські татари, з якими Хмельницький уклав угоду напали на його табір. Невеликий загін на чолі з Тугай-беєм вони відбили. Вирішили укріпитись. Поляки чекали німецьких найманців та реєстрових козаків. Основні польські сили були за 200 км від Жовтих Вод, у Корсуні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Господь допоміг нам здолати поляків на Жовтій Воді" - річниця початку Хмельниччини

Богдан Хмельницький разом із татарами використали це та почали штурм. Перший був невдалий і декілька днів війська нічого не робили. Українці взяли поляків у оточення. 3 травня Хмельницький разом із загоном козаків вирушив назустріч військам Чарнецького. Почались переговори. Хмельницький вимагав здачі всієї артилерії і клейнодів та давав полякам право на відступ. Ті відмовились.

Польські війська спробували вийти з оточення вночі 16 травня. Їх атакували татари та загін Максима Кривоноса. Зі сторони Хмельницького у битві взяли участь 8 тис запорізьких козаків, 1,5 тис. повсталих проти поляків реєстрових козаків і тисяча кримських татар. 12-тисячна армія Потоцького не отримала підкріплення. Битва під Жовтими Водами стала першою перемогою повсталих козаків над Річчю Посполитою.

29 квітня в урочищі Жовті Води, на межі сучасних Дніпропетровської та Кіровоградської областей, загонові Потоцького-молодшого перетнуло шлях 9-тисячне козацько-татарське військо. Залунало "алла" і першими з'явилися татари перекопського мурзи Тугай-бея.

Зараз ви читаєте новину «Козаки із татарами розбили поляків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути