понеділок, 21 вересня 2020 10:49

Козаки перемогли втричі більшу армію поляків

Козаки перемогли втричі більшу армію поляків
21 вересня 1648 року козацька та польска армії зустрілися під Пилявцями Ілюстрація: wikipedia

Битва під Пилявцями між козацько-татарськими військами і армією Речі Посполитої розпочалася 21 вересня 1648 року. Завершилась за 2 доби цілковитою перемогою козаків.

Перед тим війська гетьмана Богдана Хмельницького у союзі з татарами розгромили поляків у битвах під Жовтими Водами та Корсунем. На теренах України розгорнулося національно-визвольне повстання.

Для його придушення поляки сформували каральне військо під проводом недосвідчених полководців: князя Домініка Заславського, підчашного та книжника Миколи Остророга та молодого хорунжого Олександра Конєцпольського. Хмельницький називав їх периною, латиною і дитиною. Шляхетська армія нараховувала близько 40 тис. воїнів, серед яких були і найманці з Німеччини.

"А слуг, у лаштунки бойові, добре вбраних, мабуть утричі більше було. І всі вони хизувалися, в золото та серебро зодягнені, хизувалися, ніби на гулянці, й гадки не мали, що поміняють у козаків те дороге вбрання на гуні та рядна, а козаків думали просто канчуками розігнати", - писав козацький літописець Григорій Грабянка.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жовті води: перша перемога козаків над поляками

Назустріч каральній армії вирушило близько 30 тис. козаків під проводом гетьмана. Обидві сторони укріпилися таборами біля річки Іква - тепер у Хмельницькій області. Там розпочалися перші бої за переправу і гарматні дуелі.

Спочатку поляки зайняли переправу, але згодом до Хмельницького надійшло 4-тисячне татарське підкріплення. До того ж, самі козаки імітували татарські гасла, щоб ввести ворога в оману щодо їхньої кількості. За добу козаки і татари провели вдалу контратаку і змусили поляків відступати. Згодом відступ перетворився у панічну втечу.

У розгромленому ворожому таборі козаки здобули 92 гармати і весь обоз у якому були гроші, відбірні коні, обладунки, дорогоцінні хутра, золоте та срібне столове начиння, алкогольні напої, цукор тощо. Історики оцінювали його загальну вартість у 7 млн золотих. Ці кошти допомогли гетьману сформувати державну казну, розрахуватись з козаками і татарами.

Після битви, козаки вирушили на Поділля і Волинь переможним маршем.

Перемогою Богдана Хмельницького закінчилася 25 травня 1648-го битва під Корсунем між військами Речі Посполитої та козаків із союзниками. Поляки кількісно переважали - козаків та їхніх союзників татар було 15 тис, але опинилися в невигідній позиції. За чотири години армію Речі Посполитої було розгромлено. Чверть двадцятитисячної армії поляків загинула, а понад 8 тис. із них потрапили в полон, включаючи 127 офіцерів і 80 вельмож на чолі з Мартином Калиновським і Миколою Потоцьким.

Зараз ви читаєте новину «Козаки перемогли втричі більшу армію поляків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути