вівторок, 19 грудня 2017 16:03

Козаки перемогли турецьке військо, втративши 50 людей

Козаки перемогли турецьке військо, втративши 50 людей
Від однієї стріли козаків гинуло по 2-3 людини Фото: na.mil.gov.ua

19 грудня 1674 року біля Микитинської Січі на Дніпрі козаки дали відсіч 40-тисячному турецькому війську. Втрати козаків склали 50 осіб.

Протягом 1672-1681 років відбувалася російсько-турецька війна, яка зачепила територію, заселену козаками. Приводом послужили претензії Османської імперії на територію Правобережної України, яка була підконтрольна Речі Посполитій. В Москві побоювалися вторгнення турків на територію Лівобережної України, тому Московське царство вступило у війну. Допомогу Порті надавав Правобережний гетьман Петро Дорошенко, який став її васалом.

Під час осінньої кампанії 1674 з Константинополя до Кримського півострова було надіслане 15-тисячне військо яничарів на допомогу хану Селіму Гераю. Головною метою корпусу було захоплення Микитинської Січі та подальше просування вглиб Лівобережної України, пише сайт 1news.zp.ua.

19 грудня турецько-татарський корпус оточив Запорозьку Січ. Проте війська не здогадувалися, що козаки їх вже чекають. Військо помалу почало заходити через досить вузький вхід, який був прекрасною позицією для козацьких стрільців. Під час стрілянини, через сильну сконцентрованість турецько-татарського війська, від однієї стріли гинуло по 2-3 людини.

Внаслідок значних втрат корпус почав відступ..

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український гетьман став правителем Молдавії

"Коли в Малоросії зникнуть гетьмани, треба зробити все , щоб стерти з пам'яті їх та їхню добу" "На випадок смерті гетьмана вибрати на його місце одного з синів Кирила Розумовського - достойнішого, на тих же основаніях, как сам гетьман" - пропонувалось у другій петиції вищої козацької старшини на ім'я нової імператриці Катерини II. Перша петиція, складена від імені гетьмана, старшини, шляхти, всього Війська Запорозького та народу малоросійського, у вступній частині наголошувала на добровільності українсько-російського об'єднання.

Зараз ви читаєте новину «Козаки перемогли турецьке військо, втративши 50 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути