неділя, 21 липня 2019 08:20

Кардинали–інквізитори палили людей на вогнищах

Кардинали–інквізитори палили людей на вогнищах
Європою прокотилася хвиля кривавих відьомських процесів. Фото: was.media

Папа Римський Павло ІІІ 21 липня 1542 року прийняв закон, яким фактично наділяв кардиналів-інквізиторів необмеженою владою "захищати" віру. За три роки після закону інквізиція засудила, ув'язнила та стратила 800 "невірних".

"Ми даємо інквізиторам владу шукати тих, хто залишає шлях Божий і правдиву католицьку віру, або хто практикує це помилково, або хто в певному сенсі підозрюється в єресі. У кожному місті християнських королівств будуть радники Папи, які за цим слідкуватимуть" – йдеться у буллі "Licet ab initio" Павла ІІІ (1468-1549).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Камери для тортур ховали у підвалі церкви

Європою прокотилася хвиля кривавих відьомських процесів. Святій інквізиції рекомендували виступити проти диявола у всеозброєнні. Зізнання від підозрюваних отримували тортурами, а "винних" спалювали на вогнищах. "Не можна не зазначити, яку велику послугу інквізиція зробила людству тим, що знищила величезну кількість відьом. Протягом 150 років в Іспанії, Італії, Німеччини їх спалили щонайменше 30 тисяч", – писав сицилійський інквізитор Людвіґ Парамо 1598-го.

У Баварії наприкінці XVI ст. кат заробляв на страті відьом 169 талярів у "поганий рік". Німецький солдат у той же час отримував 1 таляр на місяць, кружку пива щодня й уніформу раз на два роки. Останні полювання на відьом відбулися у 1780–1790-х

31 травня 1992 року Папа Іван Павло II офіційно визнав, що інквізиція 1633 року здійснила помилку, силоміць змусивши вченого Ґалілео Ґалілея відректися від теорії Коперника.

Зараз ви читаєте новину «Кардинали–інквізитори палили людей на вогнищах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути