четвер, 18 січня 2018 18:05

Капітан Кук назвав Антарктиду плавучими льодами

Капітан Кук назвав Антарктиду плавучими льодами
Джеймс Кук вперше в історії перетнув Південне полярне коло Фото: www.history.com

17 січня 1773 року екіпаж капітана Джеймса Кука вперше в історії перетнув Південне полярне коло. Його корабель Resolution - став першим судном, яке коли-небудь допливало так далеко на південь. Це було зроблено під час другої навколосвітньої подорожі 1772-1775 років.

Друга експедиція Кука почалася в липні 1772 року. Саме тоді екіпаж кораблів Resolution та Adventure відплив з Англії до Антарктики в пошуках Великого Південного континенту. На борту кораблів було багато вчених, які вивчали південні широти.

Під час експедиції капітана Кука і його команду чекало багато розчарувань і небезпек. Про них повідомляє Кук у бортовому журналі. Так, 11 грудня 1772 року екіпаж корабля Resolution, побачивши попереду щось велике, помилково подумав, що попереду - Південний континент, насправді ж це був просто айсберг.

Вже до кінця цього дня корабель виявився посеред льодів. Саме в цих льодах і холодних туманах Джеймс Кук втратив з поля зору другий корабель Adventure під командуванням Тобіаса Фюрно. Ось, що Кук написав у своєму щоденнику з цієї нагоди: "Тут ми натрапили на лід, кораблі розділилися в густому тумані"

У травні 1773 року вони зустрілися, як було умовлено, у затоці Шарлотти у Тихому океані біля Нової Зеландії, звідки знову вирушили на захід.

Джеймс Кук у січні 1774 року записав у щоденнику: "О 4 годині ранку на півдні помітили сліпучо-білу смугу - провісник близьких крижаних полів. Незабаром з грот-щогли побачили суцільний крижаний бар'єр, що простирався зі сходу на захід на неозорому просторі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 409 років тому голландці вперше досягли берегів Австралії

Коли Кук побачив укриту кригою землю Антарктиди, то вирішив, що це просто крижаний бар'єр. Тому не сприйняв його за континентальний беріг, а вирішив, що на у Тихому океані на півдні Великої Землі зовсім не існує.

Друга спроба знайти Південний континент все-таки принесла і позитивні результати. Саме за цей час Кук відкрив і наніс на карту такі острова як Нова Каледонія, Південні Сандвічеві острови, Південна Джорджія на півдні Атлантичного океану.

Найбільшим досягненням Кука залишається відкриття Австралії, найменшого материка, на який до цього не ступала нога європейця. Всього Кук здійснив три кругосвітні подорожі.

1779 році Кука вбили аборигени на островах Гаїті. Спочатку прийняли Кука за якесь божество і почали йому поклонятися. Однак, це не завадило їм вкрасти із корабля Кука деякі речі. Тоді капітан розлютився і взяв у заручники місцевого короля. Натомість островитяни полонили Кука. Наприкінці лютого 1779 його вбили. Згодом команді надали голову загиблого. У Кука була відрубана нижня щелепа, щоб роздати частини тіла шаманам, висловлюючи тим самим повагу до мандрівника. За місцевими законами, так плем'я діяло з найсильнішими воїнами і суперниками.

Зараз ви читаєте новину «Капітан Кук назвав Антарктиду плавучими льодами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути