субота, 21 жовтня 2023 12:30

Камікадзе потопили кораблі союзників

Камікадзе потопили кораблі союзників
Камікадзе Кійосі Огава, який атакував американський корабель Bunker Hill 11 травня 1945-го / Wikipedia

Удосвіта 21 жовтня 1944-го японський літак з 200-кілограмовою бомбою на борту врізався у флагман австралійського флоту, важкий крейсер "Австралія". Бомба не вибухнула. В результаті загинули 30 осіб. Зокрема, капітан. У Другій світовій війні це вважається першою атакою камікадзе.

Камікадзе, або "божественний вітер" чи "дух вітру", - японські військові пілоти, які здійснювали самогубні атаки на військово-морські кораблі союзників під час заключних етапів тихоокеанської кампанії ІІ світової війни.

Близько 3800 пілотів-камікадзе загинули під час війни. Вони вбили понад 7000 військових союзників. Літаки камікадзе були, по суті, ракетами з вибухівкою, бомбами чи торпедами. Ними керували пілоти-смертники.

Такі напади були точнішими за звичайні і часто завдавали більших збитків. Деякі змогли вразити цілі навіть після того, як їхні літаки були підбиті.

Атаки почалися, коли японська армія почала програвати війну. Після важких поразок багато кращих пілотів загинули. Літаки виявилися застарілими порівняно з союзницькими. Тоді японське командування зважилося на цей крок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Японці напали на американский авіаносець

Кількість атак камікадзе збільшувалась у міру просування союзних військ до японських островів.

Традиція смерті замість поразки, полону та сорому глибоко вкорінена в японську військову культуру. Серед основних цінностей самурайського життя й кодексу бусідо були вірність і збереження гідності до смерті.

Камікадзе потопили 34 кораблі союзників і пошкодили 368 інших. Потонули 8,5% усіх суден, які таким чином атакували.

Додатково до камікадзе японське військове командування планувало створити спеціальні ударні підрозділи смертників на підводних човнах, швидкохідних катерах і водолазів.

Зараз ви читаєте новину «Камікадзе потопили кораблі союзників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути