пʼятниця, 22 січня 2016 12:00

Як виглядав "живий ланцюг" у 1990-му році
10

Фото: www.facebook.com/photo

Щороку в День соборності України 22 січня люди в багатьох містах України з ініціативи громадян створюють кількатисячні живі ланцюги як символ єднання.

В Україні найбільша така подія відбулася у неділю 21 січня 1990 року, коли близько трьох мільйонів людей взялися за руки, з'єднавши Львів і Київ у день 71-річчя Злуки УНР і ЗУНР. Цей живий ланцюг був одним з наймасштабніших у світовій історії та став ще одним кроком до здобуття незалежності Україною. Ідея акції виникла у другій половині 1989-го, а її ініціатором вважається Секретаріат Руху на чолі з Михайлом Горинем.

Акцію "живий ланцюг" Львів — Київ організував Народний Рух України. Попри нав'язуваний комуністичними засобами масової інформації штамп у назві, ланцюг був на 170 кілометрів довшим: починався в Івано-Франківську, йшов через Стрий, Львів, Рівне, Житомир до Києва.Багато де ланцюжок був "пунктирним", але він був.

Початок ланцюга в Івано-Франківську зумовлений тією обставиною, що саме Івано-Франківськ (тодішній Станіслав) у 1919 році був столицею ЗУНР. У ланцюзі взяло участь за офіційними даними близько 450 тисяч чоловік , за неофіційними — від 1 до 5 мільйонів.

Нагадуємо, що Акт Возз'єднання УНР і ЗУНР у єдину державу відбувся 22 січня 1919 року. 22 січня 1919 року на Софійській площі у Києві за присутності кількох тисяч людей, членів Директорії на чолі з Володимиром Винниченком, уряду УНР, делегації ЗУНР Лонгин Цегельський зачитав ухвалу Української Національної Ради про об'єднання, після чого Федір Швець зачитав відповідний універсал УНР.

Зараз ви читаєте новину «Як виглядав "живий ланцюг" у 1990-му році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути