вівторок, 26 липня 2016 12:45

Як будували найпопулярніший у мистецтві район Києва

Як будували найпопулярніший у мистецтві район Києва
Готель "Славутич"

Русанівка — найбільш популярний у живописі та літературі район Києва з 1960-х по 1990-ті.

Від самого початку, завдяки обвідному каналу і виходу до води, район був оповитий романтичною аурою. Його змальовували буквально — на експресивних полотнах 60-х, що описують новий побут, в фотоальбомах радянського Києва і в літературі — від путівників 70-х до шкільних підручників 90-х. Повідомляє MISTOSITE.

У багатьох джерелах стверджується, що Русанівка — перший в світі житловий район, збудований на намивних пісках. Дійсно, як повідомляє "Будівництво та архітектура" за 1961 рік, пісок на місці верболозу в заплаві Дніпра намили всього за кілька місяців. Русанівка — перший вихід житла до води в Києві, не рахуючи стародавнього Подолу.

До масштабної зміни київської гідрографії після наповнення водосховищ, на місці Русанівки розташовувалися болота. Через це довгий час фронт забудови лівобережжя уздовж Дніпра був відсутній. Першими районами масової забудови стали віддалені від річки Соцмісто, Комсомольський масив і Воскресенка.

Вперше Русанівка з'явилася на планах в 1960 році — на обкладинці журналу "Будівництво та архітектура". На відміну від інших київських масивів, її проект не зазнав значних змін: побудували те, що замислили спочатку. При застарілому плануванні забудови, серії, вибрані для Русанівки, були вкрай передовими. Дев'ятиповерхові 1КГ-480, так звані "чешки", вже в першій половині 1960-х не мали прохідних кімнат, в них вперше застосували колірне рішення фасадів. Правда, будинки з використанням кольорової плитки і фарбованих огороджень балконів розташовані в глибині забудови.

ДИВІТЬСЯ ТАКОЖ: Дачний відпочинок кінця XIX століття - фотографії

Зі "сталінського" планувального контексту вириваються 16-поверхові вежі на початку Русанівської набережної. Три будинки з характерними для 1960-х "пташками" на даху стоять під кутом до червоної лінії набережної, "ламаючи" рядкові 9-поверхівки. Ще дві пари таких будинків відкривають Русанівський бульвар і бульвар Шамо, але в якості застарілого прийому парадних воріт.

Третя архітектурна родзинка Русанівки — будинки на ніжках на бульварі Шамо. Подвійна переробка ідей Ле Корбюзьє — прив'язаний київськими архітекторами Ладним і Кульчицьким московський проект II-57. Два таких будинки були побудовані в Москві в 1967 році, ще чотири — в Києві в 1969, по два на Русанівці та Березняках. Біла 16-поверхова коробка піднята над землею на грубих залізобетонних ногах. Вільний простір під будинком абсолютно неефективний — він ніяким чином не використовується. Та й через буйну рослинність особливо не проглядається з бульвару.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Французька компанія шукатиме підробки Модільяні

Згідно з початковими планами, Русанівка мала опинитись фактично між двома лініями метро — червоною (станція "Лівобережна") і лінією швидкісного трамваю, яку в 80-х збирался продовжити від Центрального вокзалу тунелем до Печерська і далі на лівий берег.

Зараз ви читаєте новину «Як будували найпопулярніший у мистецтві район Києва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути