вівторок, 13 серпня 2019 11:19

Як пахнула Клеопатра? Вчені відтворили древні єгипетські парфуми

Як пахнула Клеопатра? Вчені відтворили древні єгипетські парфуми
Клеопатра правила елліністичним Єгиптом з 68 - 30 р. до н.е. Ілюстрація: 24smi.org

Групі вчених із Гавайського університету вдалося відтворити парфуми, якими користувались у Єгипті. Під час розкопок містечка Тмуіта - тепер Телль ель-Тімай, натрапили на будинок парфумера з амфорами та скляними колбами.

Попри відсутність запаху, у посудинах залишився осад, який допоміг визначити інгредієнти. До них належить: смола з африканських та аравійських дерев - мирра. Також кардамон, оливкова олія та кориця. Духи були густішими за сучасні парфуми, але пахли набагато довше. Підказку для правильного приготування дали давньогрецькі формули, повідомляє Smith Sonian.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли скульптури, які належали Клеопатрі

Вчені припускають, що ними могла користуватись цариця Клеопатра (68-30 р. до н.е.). Проте історичні свідчення вказують на те, що у неї була власна парфумерна фабрика. Там створювали різні аромати особисто для неї. За легендою, цариця обмастила ними вітрила свого корабля, щоб її коханець римський полководець Марк Антоній почув її прибуття.

Навіть якщо цариця не використовувала саме цей парфум, ним користувалася знать та еліта стародавнього світу.

"Яке хвилювання - відчути запах парфуму, яким ніхто не пахнув протягом 2 тисяч років, і яким могла пахнути Клеопатра", - говорить історик Роберт Літтман.

Понад 2 тис. років образ Клеопатри оповитий романтичним ореолом таємниці. Історики сходяться в одному: єгипетська цариця була розумною, владною, чарівною, зухвалою, проникливою жінкою, знала 8 мов, була автором книг із філософії, одиниць ваги, вимірювань і монетної системи, писала про зачіски і косметику.

Єгипетська цариця відома своїм любовним зв'язком із полководцем Юлієм Цезарем, а також драматичною історією кохання до римського полководця Марка Антонія. Саме ці історичні факти лягли в основу багатьох кінофільмів і літературних творів.

Зараз ви читаєте новину «Як пахнула Клеопатра? Вчені відтворили древні єгипетські парфуми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути