Ексклюзиви
середа, 24 жовтня 2012 22:00

"Історія русів" була результатом притязань козацької старшини

"Історія русів" була результатом притязань козацької старшини
Конференція відбулася у рамках вшанувань з нагоди ювілею відомого історика Наталі Яковенко (у центрі). Фото: Ольга Скороход

Один з найвідоміших політичних памфлетів 19 століття - "Історію русів" - писали кілька осіб. Так вважає відомий історик, професор Гарвардського університету Сергій Плохій. Цю думку він висловив на конференції "Ранньомодерна Україна: культура вибору versus вибір культури", що проходила 18–21 жовтня 2012 року у Києво-Могилянській академії.

"Я волів би бачити "Історію русів", незважаючи на те, що може здатися, ніби він створений одним автором, як текст, який складається з кількох шарів", - повідомив історик.

"Історія русів" подає картину історичного розвитку України від найдавніших часів до 1769 року. Твір вплинув на суспільно-політичну думку свого часу, зокрема, його добре знали Микола Гоголь, Олександр Пушкін, кирило-мефодіївці.

Дослідники сперечалися щодо авторства памфлету. Серед його авторів називали князя Олександра Безбородька, письменника Григорія Полетику, етнографа Якова Маркевича, архієпископа Георгія (Кониського) та інших діячів.

Сергій Плохій пропонує подивитися на походження "Історії русів" ширше:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наукова дискусія про спадщину Київської Русі надихнула на музику

"Можливо, ми шукаємо за чимось, чого не існувало у нашому сьогоднішньому розумінні поняття авторства. Мені здається, що такий підхід дуже чітко відбиває реалії часу створення "Історії русів". Сама багатошаровість тексту, мовні й ідейні відмінності говорять про це. Тобто ми можемо вести мову лише про автора останнього шару".

За словами історика, колективними авторами "Історії русів" можна назвати згаданих та інших "старосвітських поміщиків", наближених до таємного Новгород-Сіверського гуртка під егідою Безбородька. Олександр Безбородько - канцлер уряду Катерини II, що мав значний вплив на царя Павла І, добився відновлення Генерального суду і деяких інших установ Гетьманщини, скасованих за Катерини II.

"Коло визначилося на підставі тих родин, які згадуються в "Історії русів" після 1709 року і привело мене до групи, досить тісно пов'язаної територіально і родинно з кількома старшинським родами, які стали досить впливовими в імперії", - зазначив Плохій.

Іншим питанням, яке порушив Сергій Плохій, є мета створення памфлету. На його думку, він був наслідком прагнення нащадків козацької старшини довести своє походження і підтвердити козацькі права, привілеї, вольності та звичаї.

Зараз ви читаєте новину «"Історія русів" була результатом притязань козацької старшини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути