пʼятниця, 10 жовтня 2014 17:52

Історики стверджують, що територія Росії може зменшитися у 200 разів

Історики стверджують, що територія Росії може зменшитися у 200 разів

Як відомо, вчора президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що для відновлення історичної справедливості більшу частину території Росії варто віддати Казахстану або Монголії в пам'ять про Золоту Орду.

Озброївшись цією заявою журналісти "Обозревателя", звернулися за коментарем до професійних істориків. Як випливає з їхніх слів, президент сусідньої країни, роблячи свою заяву, спирається на історичні факти.

Зокрема, історик і політолог Олександр Палій стверджує, що можливі різні варіанти перерозподілу територій. Все залежить від того, який період брати за основу. На його думку, цю проблему варто вирішувати на основі документів. Він висловив сумнів у тому, що навряд Смоленськ і Новгород хотіли перебувати у складі Росії. Також він нагадав про право самовизначення фіно-угорських народів, що проживають на півночі Росії.

Доктор історичних наук, професор Станіслав Кульчицький підтримав свого колегу. Він наголосив, що Росія захопила величезні володіння на Сході, які історично мають належати Китаю.

Кульчицький звернув увагу, що з 1942 року у світі не відбувалося брутальних змін кордону. Захопивши Крим, Росія таким чином порушила принцип недоторканості державних кордонів.

Про небезпечний прецедент зміни кордонів говорить і Анатолій Подольський. На його думку, це в першу чергу загрожує самій Росії. Крім східних територій, Нова земля, Таймир, Чукотка, Камчатка, Командорські острови, тобто далекосхідні та північні землі, також не належать до корінних російських території, а були приєднані у XVIII cт.

Таким чином, на думку спеціалістів, агресивна політика Путіна може призвести до того, що територія Росії може зменшитися до розмірів так званого "золотого кольца", тобто десь в 200 раз.

Зараз ви читаєте новину «Історики стверджують, що територія Росії може зменшитися у 200 разів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути