понеділок, 12 листопада 2018 23:13

Історик пояснив причину загострення стосунків з Польщею

Історик пояснив причину загострення стосунків з Польщею
Кіпіані розповів про роль історії у стосунках України та Польщі. Фото: Zik

Журналіст та історик Вахтанг Кіпіані заявив, що стосунки між Україною та Польщею переживають один з найбільш непростих періодів в історії

Обидві країни зробила свій негативний внесок в дестабілізацію відносин, сказав він під час чату в "Главреді".

"Українсько-польські відносини сьогодні переживають найгіршу фазу за останні чверть століття. Є тут наша вина? Напевно. Чи є тут вина нинішньої польської влади? Однозначно. Польща є успішним прикладом модернізації. Коли вони набрали "жирку", з'явилися можливості і з'явилися старі комплекси з приводу "старшого брата". Але ми теж виросли за цей час. І удар був неминучий", - сказав Кіпіані.

На його думку, Польща шанує і поважає свою історію без озирання на сусідні держави. Тому аналогічним чином має діяти і Україна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща вкотре підклала українцям свиню

"Ми маємо право на власну перспективу бачення будь-яких історичних подій та постатей. Я люблю Польщу, часто буваю у Варшаві і бачу біля канцелярії прем'єр-міністра пам'ятник Дмовському. Це расист, антисеміт і одночасно один з ідеологів польської ідеї. Подобається мені цей монумент? Ні. Чи мають вони право його встановити? Звичайно. Тому в Україні будуть ті пам'ятники, вулиці, і та історична політика, яку ми собі визначимо", - підсумував історик.

Президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про польський Інститут національної пам'яті. Зміни передбачають кримінальну відповідальність за заперечення "злочинів українських націоналістів".

Зараз ви читаєте новину «Історик пояснив причину загострення стосунків з Польщею». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути