Ексклюзиви
четвер, 17 червня 2021 17:39

Історик виявив свідчення масових убивств біля Одеси
5

Опублікували текст допиту судмедексперта, який досліджував масові поховання репресованих біля Одеси
Фото: Олександр Бабіч
Опублікували текст допиту судмедексперта, який досліджував поховання біля Одеси
Опублікували текст допиту судмедексперта, який досліджував поховання біля Одеси
Опублікували текст допиту судмедексперта, який досліджував поховання біля Одеси
Опублікували текст допиту судмедексперта, який досліджував поховання біля Одеси

Одеський історик Олександр Бабіч знайшов в архіві СБУ новий документ про масові розстріли в районі аеропорту впродовж 1937-1940 років.

"Бінго! Еврика! Перелопатив десятки тек румунських фондів, але ж знайшов матеріали щодо місць розстрілів у районі 6-го кілометра. У матеріалах архівної кримінальної справи завідувача судмедекспертизи Одеси Івана Фрідловського. Його за участь у цій роботі працівники НКВД посадили в січні 1945 року на шість років", - зазначив Бабіч у Facebook.

Фрідловського допитували 1945 року. Він розповів, що судмедексперти виявили на місці таємних поховань приблизно 270 трупів із вогнепальними пораненнями.

"На початку травня 1942-го мене викликали в медико-санітарну дирекцію до лікаря Шапочкина. Разом ми поїхали до місця, де виявили могили, розташовані біля дороги в село Татарка - за аеродромом. Ми побачили могили зі скелетованими трупами. Трупів в одній могилі налічувалося приблизно 15-20. У цей момент ми з ними не робили нічого. А приблизно за два дні провели вторинний огляд рештків", - вказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Первинний ліміт для розстрілів в УРСР становив 26 150 осіб, але в січні 1938-го його збільшили до 83 122 осіб"

Встановили, що поранення нанесли вогнепальною зброєю на близькій відстані. Про давність смерті дати висновок не змогли. Фрідловського засудили до шести років позбавлення волі. Він жив в Узбекистані на поселенні.

Георадарне дослідження місця масових поховань жертв комуністичних репресій на Шостому кілометрі Овідіопольського шосе біля аеропорту Одеси почало давати результати. На цій ділянців 1930-1940-х функціонував спецоб'єкт НКВД, де проводили масові страти. Влада міста хоче перемістити сюди гаражні кооперативи.

Зараз ви читаєте новину «Історик виявив свідчення масових убивств біля Одеси». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути