четвер, 09 жовтня 2014 10:42

Історик Кульчицький передав на потреби української армії 10 тисяч доларів

Історик Кульчицький передав на потреби української армії 10 тисяч доларів

Професор історії Станіслав Кульчицький передав на потреби армії 10 тисяч доларів — премію, одержану 2011 року у Вашингтоні за свою працю про Голодомор.

Нещодавно доктор історичних наук Станіслав Кульчицький пережив операцію на серці. Тиждень лежав у реанімації Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова. Разом із ним у палаті лежали хлопці, поранені в зоні АТО. Станіслав Владиславович не раз ставав випадковим слухачем їхніх історій "із самого пекла". Вони настільки вразили історика, що виписавшись з лікарні він вирішив не словом, а ділом допомогти українським військовим. Тому прийняв рішення перерахувати на підтримку армії 10 тисяч доларів, отримані ним 2011 року від Фундації Омеляна і Тетяни Антоновичів як премія за його 25-річну працю над темами Голодомору.

Причини свого вчинку сам благодійник пояснив так: "Чому виникло це рішення? Гадаю, в багатьох виникає подібне рішення. Від Фонду Омеляна й Тетяни Антоновичів я одержав 2011 року премію за свої дослідження Голодомору з грошовим еквівалентом у 10 тисяч доларів США. Відкладав цю суму "на чорний день", але обійшовся без неї, коли цей день настав. Тому віддаю ці гроші на потреби української армії. Адже "чорний день" прийшов до моєї країни. Я відчуваю велике задоволення, що гроші української діаспори згодяться в цей буремний час. У реанімації я лежав у палаті на п'ятнадцять ліжко-місць. Крім мене, були ще дві жінки — з інсультом та інфарктом, а всі інші — це бійці із зони АТО. У них були проблеми не з серцем, а з судинами. Їх там піднімали на ноги, декого відправляли в Німеччину. Я лежав у реанімації п'ять днів, чув їхні розповіді. Як вийшов, так одразу й вирішив передати кошти на армію. Зараз ці хлопці нас рятують... Родина мене підтримала, куди ж вони дінуться (усміхається) — вони такі самі, як і я, в цих питаннях."

Як повідомляє газета "День", кошти, пожертвувані Станіславом Кульчицьким, підуть бійцям 8-ї роти 4-го батальйону Нацгвардії (військова частина №3021), які нині воюють на передовій. Нещодавно внаслідок масованого обстрілу вони втратили більшу частину необхідних речей — від взуття і форми до біноклів нічного бачення і медикаментів, які просто згоріли.

Зараз ви читаєте новину «Історик Кульчицький передав на потреби української армії 10 тисяч доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути