вівторок, 04 грудня 2018 08:21

Камери для тортур ховали у підвалі церкви

Камери для тортур ховали у підвалі церкви
Камери тортур інквізиції. Фото: Правмир

Імператор Франції Наполеон скасував Інквізицію в Іспанії 4 грудня 1808 року. Це стало початком кінця влади жорстокого карального органу церкви у Європі. Їхні камери для тортур виявляли під церквами.

Монарх приділяв певну увагу проблемам католицької церкви в Іспанії. Хотів встановити контроль над країною та реорганізувати церковне життя. У листопаді 1808 року він напав на Іспанію. Протягом місяця переміг війська і захопив Мадрид. Французький імператор проголосив програму реформ, яка скасувала феодальні привілеї. Спрощувались внутрішні митниці, ліквідовувалась інквізиція. Наполеон вважав, що вона підриває монархію і цивільну владу.

В епоху краху французької монархії і наполеонівських воєн положення інквізиції не було особливо міцним, проте з тим більшою енергією вона боролася проти революційних ідей. Наполеон наказав заарештувати членів Вищої ради інквізиції. Вони покинули Мадрид і організували суди інквізиції в районах, які не захоплених французами. У 1808-му вони розглянули 67 справ, 1809-го - 22, а в 1813 році - 6.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ґалілео Ґалілея після суду інквізиції до смерті тримали під домашнім арештом

Саме в цей період стали поширюватися в Європі розповіді про жорстокості інквізиції. За однією розповіддю, інквізитори показували французам все приміщення, заявляючи, що відомості про жорстокі методи трибуналу перебільшені.

Один з французьких офіцерів, бажаючи знайти потаємні камери, розібрав плитчасту підлогу в одному великому залі. Там виявив темниці і камери тортур в яких були жертви Святої палати.

31 травня 1992 року Папа Іван Павло II офіційно визнав, що інквізиція 1633 року здійснила помилку, силоміць змусивши вченого Ґалілео Ґалілея відректися від теорії Коперника.

Зараз ви читаєте новину «Камери для тортур ховали у підвалі церкви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути