понеділок, 11 березня 2013 11:16

Губернатори Давнього Єгипту вступали у шлюби з "чорними народами"

Автор: Фото: zitata.org
  Череп зліва належить за окремими характеристиками до майже середземноморської (білої) раси, а череп праворуч - явно від міцної негроїдної людини з нубійського племені (бл. 1750 до н.е.)
Череп зліва належить за окремими характеристиками до майже середземноморської (білої) раси, а череп праворуч - явно від міцної негроїдної людини з нубійського племені (бл. 1750 до н.е.)

Навіть досить знатні стародавні єгиптяни не жили в таких хороших умовах і не були оточені таким багатством, як вважалося доти. Судячи з останніх досліджень, вони страждали від голоду і недоїдання, а також цілого ряду інфекційних захворювань. Також в Стародавньому Єгипті був надзвичайно високий рівень дитячої смертності. Крім того, губернатори стародавньої провінції Асуан, що на кордоні з Суданом, а також члени їх сімей, вступали в шлюби з чорними народами сусідніх країн.

До таких висновків дійшли антропологи з Університету Гранади, які проводили спільні дослідження з науковцями єгипетського Університету Хаен. Розкопки проводилися в некрополі Кюбет-ель-Хава, поряд з сучасним містом Асуан, що в 1000 км на південь від Каїра. Гробниця була побудована за часів 12-ої династії (1939-1760 до н.е.) для поховання одного з провідних у регіоні сановників Асуана, особа якого поки невідома.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Останнього великого фараона Єгипту зарізала дружина

Ця гробниця була пізніше повторно використана для поховань щонайменше три рази (в часи 18-й, 22-й і 27-й династій). Археологи продовжують її розкопки, так як в ній знаходиться принаймні ще одна невідкрита камера, в якій знаходяться ще три прикрашених дерев'яних саркофагів.

Вчені з лабораторії фізичної антропології Університету Гранади нещодавно повернулися з Єгипту. Під час перерви в польових роботах вони проводять антропологічний аналіз кісток мумії сановника, знайденої при розкопках, а також вивчають останки з пізніших поховань гробниці. Всього дослідники виявили в некрополі під Асуаном більше 200 скелетів і мумій.

Перші результати досліджень привели до дуже цікавих висновків і виявили нові дані не тільки про фізичні характеристики давніх єгиптян, але і про їхні умови життя. Хоча культурний рівень у ті часи був на високому рівні, антропологічний аналіз людських останків показує, що населення провінції загалом і губернатори, які були тоді найвищим соціальним класом, жили в досить важких умовах, практично на межі виживання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Таємниця гігантського саркофага: фараон Мернептах хотів воскреснути в кращому світі

За даними антропологів, середня тривалість життя ледве досягала 30 років, тому що люди страждали від багатьох проблем: недоїдання і важких шлунково-кишкових розладів, бо пили забруднену воду з Нілу. Так наприклад, на дитячих кістках виявлені ознаки смерті від деяких серйозних інфекційних хвороб. Крім того, дослідники виявили в гробниці велику кількість мумій, які належать молодим людям від 17 до 25 років.

Але найцікавіші факти вчені виявили, прочитавши написи в гробниці губернатора. Один з написів описує поїздку губернатора в центральну Африку, звідки він привіз із собою "маленьких людей". Вчені впевнені, що мова йде про пігмеїв. Таким чином, знайдена найдавніша згадка про цю етнічну групу. Інші написи розповідають про відносини Єгипту з сусідньою Нубією (сучасний Судан) протягом майже 1000 років. У них згадуються шлюби представників вищого чиновництва Єгипту з дітьми вождів Нубії.

Науковці впевнені, що Кюбет-ель-Хава сьогодні є одним з найважливіших археологічних пам'яток у Єгипті, багато відкриттів уже зроблені, але ще залишилася маса інформації, яку належить отримати і вивчити.

Зараз ви читаєте новину «Губернатори Давнього Єгипту вступали у шлюби з "чорними народами" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути