Ексклюзиви
неділя, 31 березня 2013 06:26

Горбачов назвав брехливими спроби перекласти на нього провину за розпад СРСР

Горбачов назвав брехливими спроби перекласти на нього провину за розпад СРСР
Фото: dt.ua

Перший і останній президент СРСР Михайло Горбачов назвав спроби перекласти на нього провину за розпад союзної держави "безвідповідальними, голослівними і брехливими". Про це екс-президент заявив 30 березня під час "Відкритої лекції".

"Бачачи необхідність децентралізації, поновлення СРСР, я, тим не менш, виступав за збереження союзної держави. Всякі розмови і спроби звалити на мене провину за розвал союзної держави безвідповідальні, голослівні та брехливі", - заявив Горбачов.

Він підкреслив, що у нього були принципові розбіжності з цього питання з першим президентом Росії Борисом Єльциним.

"У серпні (1991 року) Єльцин не пішов на змову з путчистами, хоча вони пропонували об'єднатися проти Горбачова, він очолив опір. Але після провалу путчу діяв руйнівно", - сказав екс-президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "В Україні бояться, що хтось довго залишиться президентом, а в Росії – що прийде новий"

Говорячи про перебудову, Михайло Горбачов відзначив, що саме завдяки їй в країну прийшла свобода, були виведені радянські війська з Афганістану, і народи Центральної та Східної Європи отримали можливість самі визначати свою долю.

"І коли мене звинувачують в тому, що я віддав Східну Європу, я відповідаю: "Я віддав кому? Польщу - полякам, Чехословаччину - чехам і словакам, Угорщину - угорцям", - сказав він.

При цьому колишній керівник СРСР вважає, що "зараз ми дійшли до такого етапу, що обірвали перебудову, але назад вороття не буде", оскільки суспільство, яке отримало імпульс до свободи, гласності і демократії, вже не вдасться залякати.

Михайлові Горбачову 2 березня виповнилося 82 роки. В даний час він займає пост президента Міжнародного громадського фонду соціально-економічних і політологічних досліджень.

Зараз ви читаєте новину «Горбачов назвав брехливими спроби перекласти на нього провину за розпад СРСР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

104

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути