Ексклюзиви
вівторок, 19 грудня 2017 21:55

Горбачов клопотав за повернення Сахарова із заслання

Горбачов клопотав за повернення Сахарова із заслання
За клопотанням Горбачова на порядок денний було піднято питання про повернення Андрія Сахарова та його дружини Олени Боннер із заслання.Фото: wsj.com

19 грудня 1986 року науковець і дисидент Андрій Сахаров повернувся із заслання.

Був відправлений у заслання до міста Горький, за протест проти війни у Афганістані. Кола радянської інтелігенції різко засудили такий вчинок влади, але рішення партії не обговорювалося.

З приходом нового Генерального секретаря Центрального комітету Комуністичної партії Радянського Союзу Михайла Горбачова почалася демократизація і реабілітація дисидентського руху, пише сайт lib.sale.

Одним з прикладів реабілітації стало рішення про повернення до столиці академіка Сахарова. За клопотанням Генерального секретаря на засіданні Політбюро Центрального комітету Комуністичної партії на порядок денний було піднято питання про повернення Андрія Сахарова та його дружини Олени Боннер із заслання. 15 грудня Горбачов особисто подзвонив академіку та обговорив з ним умови повернення до Москви. Вже 19 грудня Андрій Сахаров повернувся до столиці та був відновлений у статусі академіка Фізичного інституту Академії наук СРСР.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дисидент Микола Руденко працював сторожем у Конча-Заспі

Семен Глузман розказав, які уроки ми не винесли із більшовицького перевороту. Більшовицький переворот змінив життя не лише України та дореволюційної Росії, а й багатьох поколінь у країнах Європи.

"Радянська імперія полізла навіть у ті країни, де Російської не було. Історики та старі люди казали, що більшовики були більше відомі у Женеві, ніж на території дореволюційної Росії", - говорить він.

Зараз ви читаєте новину «Горбачов клопотав за повернення Сахарова із заслання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути