вівторок, 07 липня 2020 09:21

До Москви приїхала американська школярка, яка хотіла зупинити протистояння країн

До Москви приїхала американська школярка, яка хотіла зупинити протистояння країн
Спецслужби і організатори приїзду розробили детальний сценарій перебування Саманти Сміт у СРСР. Фото : artekovetc.ru

Американка Саманта Сміт із батьками Джейн та Артуром зі штату Мен 7 липня 1983-го прилетіли в СРСР на запрошення генсека Юрія Андропова. Родина Смітів за 2 тижні відвідала Москву, Ленінград і Крим.

За рік до цього мама школярки прочитала в журналі Times, що відносини між США та Радянським Союзом погіршилися, можлива війна. Розповіла про це доньці. Саманта вирішила написати листа тодішньому радянському генсекові Юрієві Андропову. Той відповів запрошенням відвідати Радянський Союз аби переконатися, що там "усі за мир і дружбу між народами".

Смітів постійно супроводжували 6 американських і 10 радянських журналістів, 3 перекладачі. Поселили у кращому номері готелю "Мир" для інтуристів і возили по Москві на представницькій "Чайці".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Де і як відпочивали передові піонери Радянського Союзу

Спецслужби й організатори приїзду розробили детальний сценарій перебування. В рамках ідеологічно навантаженої програми Смітів відвели у Мавзолей Леніна і до могили невідомого солдата. Андропов тяжко хворів і відмовився прийняти Саманту. Переслав подарунки: російський самовар із чайником для заварки, лаковану скриньку із зображенням Красної площі й особисту візитівку без вказаної адреси та телефону.

До табору "Артек" у Криму дівчинка з батьками приїхала 9 липня. Її поселили в одному з найкращих корпусів. Вона подружилася з одноліткою Наташею, яка добре говорила англійською. Діти обмінялися адресами. Обіцяли писати одна одній.

За два роки Саманта з батьком загинули в авіакатастрофі. В Радянському союзі ім'ям Саманти Сміт назвали вулиці, діамант, сорт тюльпанів та астероїд.

Дитячий табір "Артек" відкрили 16 червня 1925 року під егідою Червоного Хреста РРФСР. Тут м'який середземноморський субтропічний клімат. Мало хто знає, але "Артек" заснували як табір-санаторій для дітей, які страждають туберкульозом.

Зараз ви читаєте новину «До Москви приїхала американська школярка, яка хотіла зупинити протистояння країн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути