понеділок, 05 червня 2017 04:20

Галицьку крайову виставку у Львові щодня відвідували тисячі людей

Галицьку крайову виставку у Львові щодня відвідували тисячі людей
Га́лицька крайова ви́ставка у Львові у 1894 році. Фото: Вікіпедія

5 червня 1894 року у Львові відкрили Га́лицьку крайову ви́ставку — найбільший ярмарок в історії Королівства Галичини, яка тривала до 10 жовтня. Мета - демонстрації культурних та цивілізаційних здобутків. Виставка була присвячена 100-річчю Повстання під проводом Тадеуша Костюшка. Вона стала однією з найбільших і наймасовіших подій в історії Львова.

Протягом року тисячі робітників вирівнювали яри парку, щоб утворилася більш-менш рівна тераса площею майже 50 га. Додатково завезли 20 тис. кубометрів землі. Спорудили 60-метрову водонапірну вежу, прикрашену стрімким готичним куполом — вона простояла до наших днів. До головного входу виставкового містечка проклали трамвайну колію.
Різноманітні товариства, установи та приватні особи звели 130 павільйонів. Проектували їх найкращі архітектори Галичини. Один павільйон був у вигляді пляшки коньяку, збільшеної у 144 рази. Був також акваріум із чотирма ставками, модель копальні воску зі штольнею на глибині 11 м, підземна печера у вигляді соляної шахти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як австрійський цісар відвідав Львів

Щодня виставку відвідували тисячі людей. За 139 днів роботи, з яких 100 видалися дощовими, експозицію відвідали 1 146 329 осіб. Окрім вхідних квитків, продавали лотерейні білети. Розіграш призів відбувався протягом усього часу роботи виставки і збирав тисячі людей. Головним призом стала кам'яниця у Львові.
У вересні виставку у Львові відвідав імператор Австро-Угорщини Франц Йосиф І. Павільйонами у Стрийському парку він ходив п'ять днів, приймав делегації, відвідував богослужіння, відкрив медичний факультет університету. А щовечора розважався на балах. Усюди його супроводжував натовп захоплених львів'ян

Протягом наступного року більшість виставкових будівель розібрали.

Зараз ви читаєте новину «Галицьку крайову виставку у Львові щодня відвідували тисячі людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути