пʼятниця, 22 січня 2016 15:24

Як австрійський цісар відвідав Львів

Як австрійський цісар відвідав Львів

Вперше цісар Австрійської імперії, Фанц-Йосиф I, приїхав до Львова 16 жовтня 1851 року.

Кілька років після того, у червні 1855-го, цісар знову відвідав Львів. Монарх піднявся нижньою терасою Високого Замку, звідки оглянув панораму міста, яку ще в 1851 році перейменували на гору Франца-Фосифа.

Він подорожував спеціальним потягом залізницею Карла Людвіґа, яка з'єднувала Львів з Краковом, Віднем та іншими містами.

На пероні цісаря вітали самі впливові городяни столиці королівства Галичини та Лодомерії. Франц Йосиф вирушив до тріумфальної арки (при в'їзді на сучасну Чернівецьку вулицю), і дорогою, його карету ледь не перекинув натовп, який прорвав кільце охорони й кинувся засвідчити монархові свою відданість. Міська сторожа мусила розганяти його палицями.

Щоб гасла не повторювалися, магістрат просив львів'ян попередньо узгоджувати текст у комітеті, споглядати імператорський кортеж можна було з кількох трибун.

Під час свого візиту, Франц-Йосиф відвідав також Галицький сейм, собор Святого Юра, Лісову школу.

13 вересня відбулась святкова вистава у театрі Скарбека (теперішнє приміщення Театру ім. М.Заньковецької), 14 вересня – бал у міщанському касині на вулиці Академічній (тепер проспект Шевченка, 13). 15 вересня він залишив Львів.

Читайте також: Мандзюк Д. Жебраків вивезли з міста на таку відстань, щоб за три дні пішки не дійшли назад // Газета по-українськи

Зараз ви читаєте новину «Як австрійський цісар відвідав Львів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути