Ексклюзиви
четвер, 19 травня 2016 16:00

Фізик-ядерник випадково виявив новий вид динозаврів

Фізик-ядерник випадково виявив новий вид динозаврів

У США фізик-ядерник Білл Шіпп виявив кістки динозавра.

Через 10 років палеонтологи з'ясували, що цей ящір належить до раніше невідомого виду трицератопсів. Повідомляє Live Science.

На території штату Монтана Шіпп знайшов кістку самки трицератопса Джудіт (прізвисько ящір отримав по геологічній формації Джудіт-Рівер, де його виявили).

Через кілька років палеонтологи вивчили кістки Джудіт і прийшли до висновку, що вона належала до нового виду - назвали його Spiclypeus shipporum (в честь відкривача, а також латинського словосполучення "шипований щит").

Знайдена в штаті Юта друга особина дозволила визначити зовнішній вигляд динозавра. Замість трьох гладких рогів його "комір" покривали численні шипи, що стирчать в різні боки. Крім того, додаткова пара рогів нависала над його очницями.

75 мільйонів років тому ділянку штату Монтана, де знайшли Джудіт, покривали болота, а поблизу розташовувалося море. Скам'янілості збереглися завдяки бентоніту і аргілітів (глинисті породи).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У кружці з "Аушвіц" знайшли подвійне дно і золоті прикраси

Аналіз кісток Джудіт вказав на вік її смерті - 10 років. Крім того, одна з передніх кінцівок була вражена артритом і уповільненим запальним процесом в тканинах. Вчені підозрюють, що самка трицератопса сильно страждала протягом життя і не могла йти за своїм стадом.

Нагадуємо, що група французьких і німецьких археологів спільно з йорданськими колегами виявила в стародавньому місті Джараш в Йорданії фрагмент величезної статуї, що зображувала Афродіту.

Зараз ви читаєте новину «Фізик-ядерник випадково виявив новий вид динозаврів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути